Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Bengt-Åke hjälper andra att förkunna

– Jag tror att det vi varit med om de senaste tio åren bara är början till någon stort. Mycket pågår, många lyssnar och tar till sig budskapet. Antalet troende med muslimsk bakgrund ökar hela tiden. Bengt-Åke Bengtsson, som fyllde 60 häromveckan, har ägnat ungefär en tredjedel av livet till missionsarbete utomlands. Sedan 1994 är hans fokus Mellanöstern.

Bengt-Åke Bengtsson bor sedan 1994 på Cypern. Numera är det bara han och hustrun Yvonne av familjen som har sitt hem där. Den yngste sonen studerar i Kanada och de fyra andra barnen bor i Sverige. Banden hit stärks hela tiden, inte minst allt eftersom barnbarnen anländer.
Bemärkelsedagen har han tagit med ro. På själva födelsedagen, den 24 februari, befann han sig på resa mellan Kenya och Cypern. I början av mars firade han dock tillsammans med familjen i Sverige och i april kommer han och hustrun Yvonne att åka till Egypten och fira tillsammans med teamarbetare där.
Hans uppgift är att från centret på Cypern vara arbetsledare och koordinator för pingstmissionens arbete i Mellanöstern. Det handlar om Ibras sändningar via radio, tv och Internet, om församlingsarbete och om utvecklingsprojekt genom PMU Interlife.
Han är utsänd av församlingen i Timrå och har underhåll från ytterligare tolv församlingar.

Ibra i Spanien
Bengt-Åke Bengtsson utbildade sig till lärare, men upptäckte snart att det var förkunnare han ville vara. Efter att ha gått bibelskola på Mallorca och lär sig spanska började han 1980 arbeta för Ibra i Madrid. Efter några år flyttade familjen till Lissabon för liknande arbete där.
– Under de där första åren med Ibra-arbete var jag tekniker och producent och fick lära mig allt från början och sen i min tur träna upp andra.
När barnen började bli tonåringar flyttade familjen tillbaks till Sverige. Bengt-Åke var pastor i Timrå, arbetade med närradio och pingstförsamlingarnas invandrararbete och hann också med några år som lärare, innan bopålarna flyttades till Cypern.
Hans tankar inför att arbeta med Mellanöstern var tudelade. Å ena sidan såg han det som ett stängt och jobbigt område, å andra sidan som det område där kristendomen föddes och de första församlingarna växte fram.
– Det är en enorm utmaning att föra evangeliet tillbaka hit, säger han.
Den stora öppenheten för evangelium och de stora möjligheterna att nå ut har överraskat honom. Det är bara resurserna som begränsar, menar han.
– Det finns en stor öppenhet för att tala om religion och existentiella frågor och nu ser vi att de kristna i området också fått tro på att de kan nå ut och vara med och förändra samhället.
Med hjälp av media går det att nå Mellanösterns länder, och media har ett oerhört inflytande i området. Radio och tv har fortfarande sin givna plats, men på senare tid är det framför allt Internets betydelse som ökar. Det ger en enorm möjlighet till interaktivitet.
– Vi har mer än 100 000 människor som chattar med oss varje månad, säger Bengt-Åke.
Alla radio- och tv-program som sänds hänvisar numera till en webbsida för chat och bara i Egypten finns 16 personer som arbetar med att svara på frågor.

Webb-radio
Webb-radio är också något som är starkt på frammarsch. Och som är kostnadseffektiv. Ett helt dygns sändningar över nätet kostar lika mycket som en timme per kortvåg.
– Det är viktigt att vi är i framkanten och når den unga befolkningen i arabvärlden. Det är en viktig kategori.
Bengt-Åke Bengtsson tvekar inte om vad som driver honom, det handlar om Guds kallelse att nå människor med evangelium.
– Men jag hade aldrig kunnat drömma om att det var så här jag skulle förkunna . Från en dator vid ett skrivbord på Cypern och genom mina resor möter jag människor, backar upp och ger dem stöd så att de kan förkunna evangeliet för miljoner människor på sina egna språk.
Bengt-Åke Bengtsson säger att han inte kan tänka sig något bättre att ägna sitt liv åt.