Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Bagarfamilj får minnesmärke

För drygt hundra år sedan började Tilda Svensson i Vinnö utanför Kristianstad baka till försäljning för att dryga ut hushållskassan. I dag bakar hennes barnbarn en miljon wienerbröd om dagen i Kalifornien, USA.

I påskas möttes släktingar från när och fjärran för att hedra bagarsläkten, som också var med och grundade flera pingstförsamlingar i trakten, med ett minnesmärke i Vinnö.
Flera av barnen emigrerade till USA, där de tog namnet Svenhard. Med bröd- och kakrecept från Vinnö byggde några av dem upp bageriverksamhet i det nya landet. I dag levererar Svenhard’s Swedish Bakery i Kalifornien, med sina 300 anställda, svenska wienerbröd och kanelbullar över stora delar av den amerikanska kontinenten. Som predikant hade Nils Svensson också stor betydelse för den tidiga skånska frikyrkorörelsen. De båda makarnas gärning inom såväl bageribranschen som pingströrelsen har skildrats av författaren Ewa Sundkvist.

Besökare från USA
En hel del amerikanska besökare söker sig till Vinnö för att se bageriet där allting började. Nu har släkten och pastor Lars Grip med hjälp av?Kristianstads kommun sett till att ett minnesmärke kommit på plats.
Lars Grip, som varit pastor i Kristianstad och är medförfattare i boken Pingströrelsen i Skåne har forskat kring bagarparets historia.