Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Elias Knudtzon är idag ungdomspastor i SOS Church, Stockholm. Foto: Rickard L Eriksson

Avväpnad av Guds kärlek

Han hade valt brottets väg för att slippa ett svenssonliv. Men en hälsning från Gud avväpnade Elias Knudtzon. Nu tjänar han ärliga pengar men ser varje dag som ett spännande äventyr.

Hans varma leende trotsar det grådimmiga vädret när vi möts en höstdag i Alvik. Elias Knudtzon är en trebarnspappa, ungdomspastor och tv-producent som en gång hade helt andra planer för sin framtid. I dag bär han på ett starkt vittnesbörd om att Gud inte ger upp och slutar älska oss, hur många gånger vi än sviker honom.

Glädjen i Elias ögon blandas med ett stråk av smärta när han berättar om tonårstidens dubbelliv.

– Jag önskar att unga som växer upp i kristna familjer ska slippa den kamp jag hade, att deras väg till en personlig omvändelse ska vara mer enkel och självklar, säger han med händerna runt kaffekoppen.

Elias föddes i Göteborg där föräldrarna var aktiva i en friförsamling. Själv tyckte han inte att han passade in i kyrkan. Han var för busig.

– Jag var också väldigt rädd för att bli utstött i skolan. Jag visste att elever kunde bli grovt mobbade i högstadiet och min största rädsla var att bli utpekad som kristen.

Samtidigt såg han Gud i allt som hände omkring honom. Han var på konferenser dit det kom busslaster med sjuka som blev friska. Även hemma var tron väldigt levande och Elias fick också uppleva mindre fysiska helanden som barn.

– Det är sådant som gjort att jag alltid vetat att Gud finns.

Men trots en trygg barndom så började det gå utför i tonåren. Hans skola hade rykte om sig att vara värst och låg i ständig konflikt med de andra högstadierna. Man fick inte förlora en fight.

– Jag kunde aldrig tacka nej till slagsmål eftersom jag var mer rädd för att bli kallad fegis.

Det som andra kunde se som pojkstreck var för Elias steg in ett mer kriminellt liv.

– Jag pratade gärna stort men var alltid rädd när det skulle genomföras. Men en gång skulle vi göra inbrott i en kiosk och jag klev fram och blev avgörande för att vi lyckades. Det blev stort för mig.

På gymnasiet fick Elias nya kompisar som höll på med grövre brott och det gick allt sämre i skolan. Hemma var han en mästare på att ljuga.

– Jag hade två helt olika språk. Med kompisarna svor jag som en borstbindare, men hemma blev jag en kyrkopojke. Jag mådde samtidigt väldigt dåligt. Jag brukade be Gud om förlåtelse varje kväll när jag kom hem.

Till sist kände Elias att det var dags att sluta hyckla. Han bestämde sig för att sluta be Gud om förlåtelse. En dröm om att bli rånare föddes, för att slippa ett svenssonliv och få vara fri, och Liam Norberg blev hans förebild.

En dag blev han erbjuden att köpa en pistol. Det visade sig vara just en sådan silverfärgad revolver med trähandtag som han önskat sig.

– Jag var inte så biffig och skräckinjagande så jag tyckte att jag behövde något mer för att kunna råna.

När priset också visade sig vara rimligt så tänkte Elias: ”Nu väljer jag mitt liv.”

Det var fredagen före sportlovet. Han hade inte varit i kyrkan på flera år, men visste att det var dags för en skidresa till Trysil och han älskade att åka snowboard. Säljaren gick med på att hålla pistolen i en vecka tills han kom hem.

Församlingens pastor Margareta Mahl hade betytt mycket för Elias och flera gånger vaknat och bett för honom mitt i natten.

– Jag kunde alltid se att det fanns ett syfte med det, vi var mitt i ett bråk eller liknande men det blev aldrig så allvarligt som det hade kunnat bli.

I Trysil presenterade hon Elias för en kille som hette Andreas. Hon sa att Gud talade mycket till honom i bilder.

Under samlingarna satt Elias på vinden och drack och spelade kort. Men sista kvällen bad Margareta hans äldre bror att ordna en musiktävling.

– Han hotade med stryk om jag inte kom, säger Elias.

På väg till andakten gick Elias ut för att röka. Han tänkte igenom sitt liv och insåg att han inte längre kunde komma och gå mellan två världar.

– Jag sa rakt ut till Gud: ”Jag vet att du finns men jag har satt mig i en situation där jag inte tror att du kan hjälpa mig. Jag väljer pistolen.”

Mot slutet av samlingen smet några andra iväg för att spela kort, men Elias bestämde sig för att stannar kvar sin sista gång i en kyrka. Han hörde Margareta säga: ”Jag upplever att någon får ett tilltal från Gud, som du inte delar. Gud säger det är jätteviktigt att du gör det.”

Då gav sig Andreas till känna: ”Jag ser en bild och den är till Elias, men jag förstår den inte. Det är en förbudsskylt med en pistol och ett rött streck över.”

Elias hade inte berättat för någon om pistolen men såg nu sitt dubbelliv rasera. I själva verket visste ingen annan vad det handlade om. När de bad för honom kände han sig lättad och upplyft, och inom sig började han se syner.

Han såg Gud hålla honom i sin famn som en liten baby. Sin ögonsten.

– Varenda fiber vibrerade av kärlek och jag tänkte: ”Om detta är du Gud, då vill jag leva för dig.”

När han sedan såg på sitt liv och allt han gjort, fick han ännu ett tilltal: ”Jag ska förlåta dig sju gånger 77 gånger.”

– Jag tänkte först att jag begått fler synder än så. Sedan förstod jag att det är ett evigt tal, att Gud förlåter mig för allt.

Nu såg Elias sitt pojkrum. Där väntade Gud på att han skulle berätta om sin dag, men istället kom kvällen när Elias sa att han inte tänkte be om förlåtelse mer.

– Då brast Guds hjärta. Han hade redan förlåtit mig för allt som jag gjort, men att jag tog avstånd från honom, det var att förlora sitt livs kärlek.

Senare såg han en väg genom öknen. Den var krokig och sprucken men plötsligt kom en hand in från sidan och gjorde den spikrak och platt. Elias kände sig hög på kärlek men visste samtidigt att han måste ”komma ut” som kristen innan han föll tillbaka in i sin rädsla.

När Elias kom hem ringde han till en av sina bästa kompisar. Hans mamma hade alkoholproblem och de satt ofta hemma hos honom och drack.

– Det var sent på kvällen och när jag gick förbi vardagsrummet, där hon satt och nästan hade somnat för att hon druckit så mycket, tittade hon upp och sa: ”Elias är inte du kristen?”  Min kompis skulle just till att rädda mig, men jag fick bryta in och säga ”Jag ÄR kristen”. Det betydde otroligt mycket för mig att tidigt få stå upp för det jag hade varit med om och ta ställning som kristen.

Elias kände en stark längtan efter mer av Gud och sökte honom i bön och fasta. Han började också jobba med andra ungdomar både inom kyrkan, i kommunen och i skolvärlden. Senare gick han bibellinjen på Kaggeholms Folkhögskola. Han har haft en rad jobb inom olika branscher men intresset för film och tv ledde till slut in honom på den banan och idag är han anställd hos den kristna tv-kanalen TBN Nordic.

– Sedan jag tog emot Gud har jag upplevt allt jag gjort som en kedja av förberedda steg, och att jobba med detta är inget undantag. Gud kallar verkligen fler personer till media branschen.

Elias och hans fru Julia är idag medlemmar i SOS Stockholm, där de tjänar som ungdomspastorer.

– Jag är så otroligt tacksam för det liv jag har. Utåt sett är det ett svenssonliv som jag föraktade förr, men ändå inte. Jag lever med den helige Ande vilket är världens äventyr. Jag älskar min fru och mina barn, jag tjänar ärliga pengar och känner ingen ångest eller oro längre. Jag vet så väl att annars hade jag suttit med en spruta i armen om jag ens hade levt.

Även om allt som han planerade hade lyckats, så hade han aldrig känt sig riktigt fri. Det vet Elias nu.

– Jag brinner för att Gud ska bli så verklig för andra som han blev för mig. Att denna kärleksexplosion ska träffa människors liv.

Han blev själv frälst genom kunskapens ord och ber att fler ska komma till tro genom att denna gåva är i funktion. Att Gud ska få tala rakt in i människors liv, sådant som ingen annan vet.

Elias vill använda film och tv för att skildra gudsmöten som inte går att ifrågasätta.

– Svenskar är inte oandliga, vi är nyfikna. Men vi är väldigt intellektuella. Många gånger är det ett oförklarligt mirakel som kan spränga den barriären och öppna dörren till tron.

 

Fakta:

Familj: Frun Julia och döttrarna Isabelle 5 år, Olivia 3 år och Esther 8 månader.

Intressen: Film, tv och sport.

Arbetar med: Ungdomspastor i SOS Church Stockholm. Film- och tv-producent för TBN Nordic.

 

RÖSTER OM
Elias Knudtzon

Anders Wisth, General manager, TBN Nordic

Jag är väldigt berörd över Elias hängivenhet i sin tro på Jesus och i sin vilja att leva ut sin kallelse. Detta i kombination med hans professionella hantverkskunnande gör honom till en oerhörd resurs för oss inom TBN och hela kristenheten.

 

Christopher Fränberg, huvudpastor i SOS Church Stockholm

- Elias är en man med ett enormt stort hjärta för andra människor och Guds rike. Han är alltid redo att på kreativa sätt presentera Jesus för människor han möter.