Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Avsmalnad musik?

Befinner mig på turnébussen i Polen med Marinens Musikkår. Det är ju inte en del av mitt jobb som musikkonsulent, men dock en stor del av livet som musiker. Inser att musik har olika former och syften. Ibland väcker musiken känslor, skapar stämning, beskriver, har en tydlig funktion att förmedla eller bara är till för att underhålla.
Kan inte låta bli att fundera på hur vi inom ”rörelsen” (läs Pingströrelsen) ser på musiken. Det är klart att synen på musik och dess funktion är olika beroende på åhöraren eller utövaren, men jag kan inte låta bli att fundera lite över om vi har smalnat av och i så fall hur.

FÖR DRYGT EN MÅNAD sedan var det orkesterhelg i Smyrna Göteborg. Deltagare från hela landet bildade för tillfället en symfoniorkester bestående av stråk-, träblås- och brassmusiker. Orkesterhelgens syfte var att samla musiker som vill spela tillsammans och få ny inspiration och t ips av inbjudna instruktörer. Syftet var också att lyfta den orkestrala musikformen och visa på att musik är oändligt skiftande i sin karaktär.
Vi kan beskriva Gud med många ord eller med inga ord alls. Hur vi beskriver är upp till oss själva. En konstnär använder vilka färger han vill, likaså en tonsättare. Min bön är med mina ord, en annan ber på sitt sätt. Ett orgelverk av Bach eller en sång av Arnold Börud är bägge inspirerade av Bibeln fast med olika musikaliska verktyg. Allt måste givetvis få finnas oavsett om jag tycker om det eller inte.

JUST NU NÄRMAR SIG BUSSEN Gdynia och turnén närmar sig hemlandet Sverige. I Polen hyllas Chopin som musikens nationalhjälte, i Sverige har vi Stenhammar. Inom Pingst kör vi ofta fast i samtal om vad/vem eller vilka i stället för att prestigelöst försöka se ner i den musikaliska verktygslådan och plocka fram det som passar för just ett speciellt ändamål.

CHOPIN, STENHAMMAR, BACH eller Börud kanske spelar mindre roll, det viktiga är att musiken fyller sitt syfte. Kan bara konstatera att musik är oändlig precis som Skaparen vilket måste betyda att det kan få låta precis hur som helst. Ta ett smakprov på de skivor som recenseras här intill så tror jag du förstår.