Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Att läsa bok gör dig klok

Följ det senaste inom kristna litteraturen Mejla idéer till staffan.swahn@pingst.se

Att läsa måste vara det bästa som finns. Jag är en inbiten bokmal. Läsandet drabbade mig med storm redan som barn. Jag lärde mig läsa som 5-åring och satt med förvånad blick och studerade mina klasskamrater i första klass som satt och ljudade till ”mor ror och far är rar.”
I bokslukaråldern drog jag igenom hela Kulla-Gulla serien, Kittyböckerna och allt som gavs ut av barnbokringen och ungdomsbokringen. Jag gav mig tidigt in på mammas och pappas böcker från den kristna bokringen och var väl insatt i allt från Jehovas vittnen och Kathryn Kuhlman till Indianmissionen. Fastän jag aldrig hade varit längre bort än stugan i Finland var jag berest som få.

I min fantasi hade jag varit på exotiska platser och träffat spännande människor som inspirerat mig. (När jag som vuxen lärare kom till Bolivia kände jag faktiskt igen mig från böckernas beskrivningar!) Tyvärr tappade jag läsandet av kristna böcker under åren. Men jag inbillar mig att min dos från barn och ungdomsåren gav mig en rejäl vitamininjektion som höll i sig länge.
Tillsammans med mina vänner har vi bildat en bokcirkel (min man kallar den för ”prettocirkeln”) Alla läser samma bok och sen träffas vi och pratar om den.
Men vi pratar inte bara böcker, utan om allt möjligt som hör till livet. För det är just det som böcker handlar om- Livet! Livet med dess våndor, glädjeämnen och frågetecken.

Det är i böckernas värld som vi kan få förståelse för hur människor, som vi aldrig annars skulle träffa, har det och tänker. Med större förståelse borde vi i förlängningen bli bättre medmänniskor. Ja, det måste vara så som jag brukade säga till mina elever: Att läsa bok gör dig klok!