Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Anette vill se fler troende ta ansvar för sina medmänniskor

Kvinnor som levt i missbruk eller riskerar att hamna i det, får genom Livbojen hjälp att bygga upp ett nytt socialt nätverk och en ny självbild. Och missbrukande kvinnor som misshandlas får nu en fristad. Bakom de två initiativen står LP-kontakten i Örnsköldsvik i samarbete med kommunen.

Varannan torsdagskväll träffas några kvinnor på Livbojen, för att umgås, se på film, lyssna till föreläsningar, få manikyr, binda blomsterkransar och mycket annat. Lokalen är Pingstförsamlingens, men det är ett religiöst neutralt forum. Vem som helst ska känna sig bekväm med att komma.
Ä Det är ofta mycket svårare för kvinnor med missbruksproblem att söka hjälp och gemenskap än för män, säger Annette Bygdén vice föreståndare för LP-kontakten i Örnsköldsvik. Det gäller att hitta sätt att nå dem.
Det hela började med att Socialkontoret hörde av sig till LP-kontakten med en förfrågan om samarbete. Annette, som är utbildad behandlingsassistent, är gruppledare för Livbojen tillsammans med två andra kvinnor.
Ä Vi börjar vid halv sju men oftast är kvinnorna där redan vid kvart över sex, vilket säger mycket, berättar hon.
Föra kvinnor samman
Syftet är att föra kvinnor samman och att de ska återupptäcka sin kvinnlighet.
Ä När jag själv bröt med mitt missbruk hade jag inte varit i en normal social miljö på 30 år, säger hon. Man blir väldigt grabbig och känner att man inte passar in någonstans.
Oftast har man bara manliga vänner, som förser en med droger, medan andra kvinnor blir konkurrenter, berättar hon.
Vågar vara sig själva
Hittills är det tre kvinnor som kommer till Livbojen. De har blivit mer öppna, vågar vara sig själva och har nära till skämt och skratt Ä och de har svetsats samman. I somras reste de tillsammans på LP-verksamhetens Befriad-läger i Dalkarlså, något de uppskattade mycket.
Många av pingstförsamlingens medlemmar hjälper till på olika sätt i LP-kontaktens arbete, och Annette betonar att dessa insatser är oerhört värdefulla. Men det råder brist på forum som Livbojen, och hon önskar att fler församlingar ska satsa.
Ä Man kan se att hela samhället mår sämre i dag. Inte minst känner många unga kvinnor höga krav på sig. De använder alkohol och droger allt mer och hamnar i riskzonen för missbruk. Det gäller att fånga upp dem i tid!
Tomhet ledde till missbruk
Hennes eget missbruk började redan då hon var 13 år och bottnade i en tomhet, ett sökande.
Ä Jag fick inte ha någon kontakt med min pappa när jag var liten trots att jag ville, och när han dog brast allt för mig. Han var min trygghet, och fick mig att känna mig älskad. Genom tron på Gud hittade jag slutligen en bekräftelse, en insikt om att mitt liv är värdefullt.
Bakom sig har hon ett äktenskap med en missbrukare som hon fick tre barn med, fängelse för narkotikabrott och en tillvaro i misshandel:
Ä Som missbrukande kvinna har man många, och ofta destruktiva, relationer med män. Jag kan biten med att leva i missbruk och få stryk varje dag. Jag vet hur man tänker. Och har man väl råkat ut för det en gång så blir det ofta fler.
När hon blev erbjuden vård 1997, skydde hon såväl män som en tro som hon blivit besviken på.
Ä Jag ville inte komma till ett ställe där det stod Jesus på väggen och där det fanns män. Men det första jag såg när jag kom dit var en man och på väggen stod det ”Gud ge mig sinnesro”, skrattar hon.
Hon tog året därpå emot Jesus i sitt liv och har tillsammans med sin man, som hon mötte på behandlingshemmet Vasastrand, arbetat inom LP-verksamheten sedan dess.
Startar sluten verksamhet
Nu står man också i startgroparna för Fristaden, en sluten verksamhet för missbrukande kvinnor som misshandlas:
Ä Väldigt många kvinnor blir misshandlade i missbruk, men eftersom de själva är påverkade när det sker så kan de inte komma in på vanliga kvinnojourer, då de anses utgöra en fara eller risk, berättar Annette.
Hon vet att det inte är någon enkel sak att ta sig ur ett destruktivt förhållande.
Ä Jag har undrat varför just jag var tvungen att gå igenom allt detta, att bli misshandlad och mordhotad. Men någonstans har jag insett att det fanns en mening, eftersom jag fortfarande lever. Utan min erfarenhet skulle jag aldrig kunna ha den djupa förståelsen för en kvinna som blivit halvt ihjälslagen, som behövs för att kunna ta hand om dem idag.
I samarbete med Rådgivningsbyrån, Kvinnojouren och Beroendeenheten har familjer utbildats för att ta hand om kvinnor under några dygn, tills de kan få fortsatt hjälp via Kvinnojouren. En tid som kan vara mycket betydelsefull.
Ä Det är viktigt att de slagna kvinnorna får uppleva att det finns människor som bryr sig, och att de som tar hand om dem vet hur de ska göra det. Det kan hända att samma kvinna återvänder gång efter gång, säger Annette.
Svårare få hjälp
I dagens samhälle blir det allt svårare för missbrukare att få hjälp och Annette menar att de troendes uppdrag att nå dem är viktigare än någonsin.
Ä Församlingen måste vara beredd på att ta hand om sina medmänniskor som har det svårt.
Ä Vi måste börja gå ut mer och visa att vi finns.