Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Alla bär med sig en berättelse

Alla vi som pendlar vet hur skönt det kan vara att sitta på tåget med en bok och kopp kaffe och få tid för sig själv. Jag hörde en berättelse för en tid sedan som utspelade sig på ett tåg. En man kommer in på tåget med två barn som är fyllda av energi och de sätter sig ner. Den tysta och sköna miljön förbyts mot skrik, bråk och spring. Irritationen i vagnen blir mer och mer tydlig, inte minst över pappan som inte verkar bry sig. Efter en stund av turbulens kulminerar det hela när ett av barnen slår en tidning ur händerna på en äldre man. Då rinner det över för en medpassagerare som utbrister: Gör något då! Säg åt dina barn att skärpa sig!

HELT PLÖTSLIGT BLIR DET TYST i vagnen och alla väntar på vad mannen ska svara. Mannen svarar efter en liten stund: ”De kanske inte vet vad de ska göra, och jag vet inte heller vad jag ska göra …” Svaret förbryllar de som sitter i vagnen och sen fortsätter mannen: ”Och jag vet inte heller vad jag ska göra …” Efter en liten stund fortsätter mannen och säger: ”Vi fick för en timme sen reda på att min fru och deras mamma precis har dött i en bilolycka och nu ska vi hem och försöka se hur livet ska bli …”
Atmosfären i tågvagnen blir förtätad, helt plötsligt är det inte bara en man med mer än lovligt livliga barn som stör ordningen i tågvagnen, det är en nybliven änkling och två moderlösa barn som inte vet hur de ska hantera det som de precis fått höra.
Vi möter många människor under en dag, alla bär med sig en berättelse som är värd att lyssnas på. Det kanske är så att bakom en sur min, ett avspisande svar eller gliring så ligger det en förklaring.

TÄNK VAD LÄTT VI DÖMER varandra innan vi verkligen känner varandra. Jag skulle därför vilja utmana dig som läser detta att försöka få lite extra tid med medmänniskan som du kanske har lite extra svårt för, det kan vara grannen, kollegan, församlingsmedlemmen med mera.
Billy Graham utryckte det så här: Den helige Andes uppgift är att övertyga, Guds uppgift är att döma och vårt uppdrag
är att älska. Läs gärna bergspredikan (Matt kapitel 5,6,7) och be Gud om hjälp att se dina medmänniskor med Guds egna ögon.