Aktion Ibrahim får allt fler reaktioner

Från en lyssnarreaktion om dagen till ett tusen om dagen. Så har utvecklingen varit för Aktion Ibrahims mediasändningar på drygt tio år.

Ibras radiosändningar på arabiska startade 1974 med tre femtonminuters sändningar i veckan. Till en början reagerade lyssnarna med tjugo brev om året.
Under årens gång har sändningsvolymen och lyssnarreaktioner vuxit i antal.

Unik överenskommelse
Under predikantveckan 1994 gjorde pastorerna en unik överenskommelse om att samla in en miljon för en nysatsning på radioarbetet på arabiska.
Första kollekten inbringade 25?000 kr. Under veckan samlade man in 145?000 kr. Sedan åkte man hem till sina församlingar och på några veckor var insamlingarna uppe i 1,2 miljoner kronor.
Avtal om att använda Radio Moskvas sändarstationer slöts 1995. Stationerna var byggda speciellt för sändningar till Mellanöstern och Nordafrika. För första gången kunde nu hela arabvärlden nås via radiovågorna.
Fram till år 2000 fördubblades lyssnarreaktionerna varje år och ökade från 30 per månad till 3?000 per månad. 99 procent av lyssnarresponsen kom via brev.

Nytt samarbete
År 2003 startades samarbete med en ny kristen TV-kanal och Ibra fick ta ansvar för uppföljningsarbetet via kontoret på Cypern.
Antalet brev var 1994 ett om dagen. Ökningen sedan 2003 har varit explosionsartad och under fjolåret, 2007, hade responsen nått upp till 1?000 kontakter om dagen.
–?Nu utgör breven bara några procent medan telefonsamtal, e-post och chatt ökat dramatiskt i antal, berättar Bengt Åke Bengtson, Ibras regionsansvarige och Aktion Ibrahim-koordinator.
I dessa siffror ingår inte antalet besökare på webbsidor som är direkt knutna till programmen och som uppgår till flera hundra tusen per år.