Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

"Vi berör många Nässjöbor genom våra fredagskvällar", säger pastor Niclas Wiktorell. FOTO: GABRIELLA MELLERGÅRDH

AFTER WORK

Fredagsmys med after work i kyrkan har blivit ett nytt sätt att umgås i Pingstkyrkan Nässjö. Och många av dem som kommer har ingen tidigare koppling till kyrkan.

– Vi ser att detta bygger gemenskap, både över generationsgränser och så att vi lär känna människor som annars inte brukar gå i kyrkan, säger pastor och föreståndare Niclas Wiktorell.
Pingstkyrkan i Nässjö är en ganska vanlig frikyrkoförsamling med cirka 260 medlemmar och mellan 80 och 100 besökare på en gudstjänst. När man för några år sedan skulle bygga ny kyrka tänkte man till ordentligt.
– Vi gick från en lokal som inte alls var ändamålsenlig till att få det precis som vi ville ha det, med rejäla utrymmen för barn och ungdomar och dessutom en idrottshall, berättar Niclas.
Men vad skulle man fylla lokalerna med när de väl stod färdiga? Här började man fundera på den magiska 12-årsgränsen som för med sig en problematik många församlingar känner igen sig i. Har man varit med i kyrkans barngrupper är det långt ifrån självklart att man fortsätter vidare i tonårsaktiviteterna.Övergången är känslig och kräver kloka lösningar.

FÖR PINGSTKYRKAN NÄSSJÖ blev after work en viktig pusselbit. Upplägget är lika enkelt som genialt. Först träffas barn mellan 4 och 12 år i olika grupper till sin samling ”Fredá” mellan 18.00 och 19.00. Därefter är det dags för själva After Work kl 19.00-20.30.
– Det serveras mat för en billig peng och stort fokus ligger på gemenskap. Ibland är det hamburgare, ibland tacos, vi kör på återkommande standardrätter, säger Niclas.

OCH KONCEPTET HAR gått hem hos Nässjöborna.
– Nästan alla barn från grupperna stannar kvar och äter, och ofta kommer även deras föräldrar. Alla åldrar kommer, till och med pensionärerna. Någon av dem sa att ”jag kommer på fredagskvällarna för då får jag träffa mina barnbarn”, berättar Niclas.
Även tonåringarna brukar dyka upp till After Work, och de stannar sedan kvar i kyrkan för tonårssamling på fritidsgården ”Industrin”.
– Här ser vi att vi börjar överbrygga den magiska 12-årsgränsen eftersom alla åldrar möts under samma kväll. 12-åringarna kan själva välja om de vill vara med i barngruppen eller om de vill gå på den senare tonårssamlingen,
säger Niclas.

EN STOR DEL AV BESÖKARNA under fredagskvällen har ingen annan koppling till kyrkan än just fredagsmyset. Man bygger nya relationer och framför allt, man lär känna föräldrarna till de barn som deltar i grupperna.
– Jag tror att alla i församlingen känner att det här gör skillnad. Vi berör många Nässjöbor genom våra fredagskvällar, säger Niclas.
Runt jul har man gjort extra stora satsningar med julfest för hela församlingen och alla andra som normalt brukar vara med på fredagarna. Det har serverats julbord och man har både fått lyssna till luciatåg och julevangelium.
– Särskilt de här kvällarna tror jag att resten av församlingen känner att det är något speciellt när man ser att kyrkan är full av en massa människor som man kanske aldrig har träffat förut, säger Niclas.
Men vem gör jobbet då? Att ha hela kyrkan full varje fredagskväll måste kräva en ganska rejäl arbetsinsats?
– Vi har förstås ett gäng eldsjälar i grund och botten som drar ett jättelass. Sedan är församlingen också indelad i ansvarsgrupper så att man får några extra som hjälper till varje fredag. Men som tur var byggde vi ett café med restaurangkök vilket gör att det är väldigt lättarbetat. Det gör ingen jättestor skillnad om man serverar 20 eller 100 personer, säger Niclas.