”Viktigaste uppdraget vi som kristna har”

Snart dags för julkassar – en välkommen hjälp för de svagaste

Från höstdagjämning till jul är det inte långt. Särskilt inte om man som församling vill förbereda en utdelning av mat- och presentkassar eller andra julgåvor till behövande. Vad ska man tänka på? Vilka ska man ge? Här delar några församlingar med sig av råd och tips.

I Botkyrka Pingstförsamling delas julkassar ut främst till människor i Botkyrka/Salem. Informationen om möjligheten att dela ut/få en kasse sprids i församlingen, och via diakonträffarna med andra kyrkor i kommunen. Den som behöver en kasse kan få en lapp att fylla i. Kontakt kan också tas genom bekanta eller att någon föreslagit personen ifråga.
Ä Vi delar bara ut kassar där vi har ett okej från personen som ska få den, säger Helena Waern, en av församlingens anställda.
Ä Vi har också sekretess runt detta så att ingen ska känna sig utpekad.
Kassarna innehåller julmat av olika slag och lite frukt, godis, servetter och ljus. Ibland läggs även en julklapp till barnen i familjen med ifall man vet om ålder på barnen. En del kassar hämtas och en del körs ut till de behövande.
Ä Vi tycker integriteten är viktig i det här arbetet, säger Helena Waern och second-hand föreståndaren Pär Hammarberg håller med och säger att det är viktigt att vara diskret.
Ä Den här typen av hjälp behövs i Sverige idag, men det är inte alltid det syns på utsidan vem som behöver hjälp, fortsätter han.
Helena Waern tipsar om att i god tid kontakta butiker och fråga om rabatter.
Ä Hos oss har arbetet med julkassar lett till fortsatt god kontakt med butiken, säger hon.
Verksamheten finansieras genom överskott från församlingens second-hand-verksamhet.
I Pingstförsamlingen i Karlshamn delas inga julkassar ut, på grund av problem gentemot socialtjänsten vad gäller tystnadsplikt.
Ä Däremot delar vi ut en julpeng till en del personer. Då handlar det framför allt om sådana som själva tar kontakt med oss och ber om hjälp eller att någon församlingsmedlem tipsat om någon som har behov. Det brukar handla om mellan 15 och 20 familjer, säger Barbro Hörberg, administratör i församlingen.
Ä Vi prioriterar småbarnsfamiljer, men även en del ensamstående har fått hjälp.
Pengarna delas ut vid personliga möten. Julpengen finansieras genom en speciell julinsamling till församlingens sociala kassa, som fungerar året om.
I Pingstkyrkan i Södertälje har man alltid haft en stark ambition att bistå och hjälpa behövande och det har ofta kommit människor med behov till kyrkan för att få hjälp.
Ä De sista åren har detta ökat och därför beslutade vi att inför julen 2010 satsa på att kunna ge dem vi redan hade kontakt med en gåva till julen också, berättar Siv Lyreborg, diakon i församlingen.
2010 fick 60 familjer hjälp, året därpå handlade det om 150 familjer och förra året var man uppe i 300 hushåll.
Utdelning av matkassar har skett med regelbundenhet varje vecka, eller i vissa fall varannan vecka. I kassarna brukar det finnas bröd, makaroner eller potatismos, korv eller köttbullar, kaffe, smörgåsmargarin och soppa.
Varje onsdag inbjuder man också till sopplunch som besöks av uppemot 40 personer varje gång.
Julkassarna har innehållit julmat av olika slag, plus till exempel bulgur, bröd, pasta, te, kaffe, olja och chokladask och ingredienser som strösocker och vetemjöl, samt mindre julklappar till barnen.
Ä Det fordras mycket arbete och uthållighet för att starta en sådan här verksamhet, men det ger också mycket tillbaka och det är ju en av de viktigaste uppgifter vi som kristna har, att se till de svaga, säger Liv Lyreborg.
Utdelningsverksamheten finansieras framför allt genom gåvor och insamlingar.