Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Vi skulle kunna göra så mycket”

Staffan Swahn ger sin kyrkoavgift till pingströrelsens nationella verksamhet

Staffan Swahn stod vid kopieringsmaskinen i Pingsthuset förra sommaren och tog det första exemplaret av medgivandeblanketten för kyrkoavgiften. Hans medgivande registrerades som nummer 1 för 2006 års kyrkoavgift. – Det här tillfället hade jag väntat på i flera år. Nu tog jag steget och lämnade Svenska kyrkan för att föra över min ”kyrkoskatt” till min egen rörelse.

Beslutet tog han inte i första hand för sin lokala församling hemma i Jönköping, för den kan han stödja genom ett direkt offrande, menar han. Nej, huvudskälet är att på ett effektivt och smidigt sätt kunna stödja det gemensamma arbetet i Pingst.
Staffan Swahn har den stora förmånen att ha sitt drömjobb – att arbeta med kommunikation på nationell nivå i pingströrelsen. Sedan början av 70-talet när Staffan var i 20-årsåldern har han haft ett brinnande intresse för pingströrelsens gemensamma verksamheter.

Hängivna medarbetare
– Jag är övertygad om att många fler skulle satsa pengar, förmodligen mycket pengar, om de skulle ha möjlighet att se allt det vi håller på med tillsammans. Bara i Pingsthuset finns ett gäng hängivna och kallelsemedvetna medarbetare som lägger sin energi och vision på den del av Guds verk som vi har fått ansvar för. Jag är mycket privilegierad som får ha en sådan arbetsplats, men jag slås nästan dagligen av att vi står inför utmaningen att Guds verk kostar pengar. Tyvärr pratar vi alldeles för lite om detta i vår rörelse, det verkar som det är tabu.
Att ha ett nationellt perspektiv på det kristna arbetet i den lokala församlingen är viktigt för Staffan.
– Vi måste också tänka på vårt land i vårt församlingsarbete. Att vi i Jönköping har fokus på vår egen stad är självklart och i vår församling har det också i alla tider varit väldigt självklart att satsa på vår mission, men vi får inte glömma vårt land. Jag vill gärna sätta ett kraftfullt fokus på att vi också har ett stort ansvar för Sverige. Vårt eget land måste räddas!
– Därför är det så helrätt att vi genom kyrkavgiften kan ge 30 procent till det gemensamma arbetet. Dessa pengar måste vi ha för att kunna arbeta på nationell nivå. Det görs så mycket centralt för att serva våra församlingar, tidigare har det många gånger, bland annat, finansierats av kommersiella verksamheter i Dagengruppen, utan att församlingarna behövde tänka på det.
Idag är det andra förutsättningar, en annan finansiering behövs och Staffan välkomnar kyrkoavgiften som ett nytt redskap. Och i allra högsta grad verksamt när många pingstmedlemmar ser möjligheterna.

Det har hänt förr
Att evangelisation kostar pengar, ibland mycket pengar, tycker Staffan inte att vi ska hymla om. Om rörelsen ska satsa på evangelisation på nationell nivå kostar det också pengar.
– Jag tror inte vi har något val, ska Sverige räddas för Jesus behöver vi ställa upp med våra pengar, jag tycker inte det är så mycket att sätta under debatt. Nu har vi fått en möjlighet med kyrkoavgiften. Det är inte så långsökt att räkna ut att pingströrelsen skulle åstadkomma väldigt mycket i vårt land för evangelisation om många pingstvänner bara bestämmer sig. Det har ju skett förr, inte med samma verktyg, men med samma brinnande hjärtan, och vi kan komma långt också i vår tid.
– Jag tror fortfarande att vi har den bästa tiden framför oss, men kanske inte automatiskt, vi behöver ta ett medvetet beslut för att göra skillnad, säger Staffan.