Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Teater kan tala till människor”

Bibelskola Grow i Jönköping har teater som tillval

Närvaron är total när sex teaterelever improviserar i oväntade scener. På Bibelskola Grow i Jönköping spelas både Moliére och Strindberg. Men siktet är inställt på kyrkans estrad. – Vi kan göra riktig karaktärsteater i kyrkan – och vi har något riktigt att berätta! säger kursledare Elloise Solaas.

Elloise Solaas, kursledare för bibelskolans teaterprofil, markerar att det handlar om teater, inte ”drama” som vi ofta slänger oss med som term inom kyrkan. Drama kan lätt bli lite enkelt och kravlöst, vi ”slänger ihop något”, menar Elloise. Teater är mer på riktigt.
Och visst, det är inga enkla utmaningar som ges när eleverna ska värma upp. Först den klassiska övningen ”död inom en minut” där två personer i en given situation ska improvisera fram den enes död inom loppet av en minut. Till exempel på röda mattan inför Oscarsgalan. Eller ute vid korvmojen. Eller varför inte ute på skridskoisen…

Behövs i kyrkan
Spegelövningen ”silly walks” lockar fram skratt när man huvud mot huvud eller axel mot axel ska leka Följa-John.
Vad är den stora utmaningen inom teatern?
Mårten Carlzon, skrattar:
– Att skrika. Bli arg på befallning.
– Det är ju det roligaste! in­vänder Elsa Erlandsson.
Just karaktärsteater, att leva sig in i en annan persons känslor är svårt men roligt.
– Man kan ju försöka plocka fram känslan om man har varit med om något liknande själv, säger Hanna Adamsson.
Hon tycker att teater är något som behövs i kyrkan.
– Absolut. För det finns så lite av det idag, åtminstone i mindre församlingar. Teater kan verkligen tala till folk. Det är ett viktigt uttryckssätt.
Linn Halderot håller med:
– Ibland om man är på ett möte kan det vara svårt att komma ihop vad som sägs, men om man ser det minns man på ett annat sätt. Det är ett väldigt bra uttrycksmedel.

Uttryckssätt
Hittills under läsåret har eleverna jobbat en del med teaterhistoria och tittat på olika uttryckssätt. Man har bland annat spelat Moliére, Shakespeare och Strindberg.
– Mest för att känna på olika tiders uttryck och förhoppningsvis därmed hitta sitt eget uttryckssätt, säger Elloise.
Regi och manusbearbetning är andra områden som kommer upp. Än så länge har man jobbat med andras verk, men snart ska man prova att skriva eget för gruppen, ”tvätta manus”, göra en omskrivning, regissera och sätta upp pjäsen. Tre minuter inom ett förvalt ämne.
Och till påsk kommer man att producera och agera i församlingens stora påskspel.