Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Roligaste resan i mitt liv”

– Jag har trivts väldigt bra och varit med på en av de roligaste resorna i mitt liv. Det har varit fantastiskt. Så summerar Peo Larsson åren som direktor på Pingst. Till hösten lämnar han över till Madeleine Hansson efter sex och ett halvt år i Pingströrelsens tjänst.

Peo Larsson tillträdde tjänsten som direktor direkt efter Trettonhelgen 2008. Parallellt har han hela tiden också varit vd för Dagengruppen AB, som numera heter Pingst förvaltning AB. Första avtalet han skrev på gällde för tre år och han trodde inte att det skulle bli så mycket längre, men där kom han alltså att tro fel.
När Peo Larsson slutar i början av hösten gör han det ett år efter uppnådd pensionsålder. Men, även om han slutar som direktor kommer han att finnas kvar i Pingströrelsens centrum, som vd på Pingst förvaltning året ut (och sedan troligen kapitalförvaltare där) och som föreståndare för Pensionsstiftelsen.
Något som han ser fram emot, för tanken att vara helt ledig är inte direkt lockande. Nu blir det i stället uppdrag i omfattningen två, tre dagar i veckan, och alltså goda möjligheter att hinna vara på smultronstället på Öland, och att resa en del.
Ä Vi har till och med bokat långsemester i Spanien, säger han, och skrattar lite. Min fru tror dock att jag kommer åka fram och tillbaka några gånger och hon har nog rätt.
Året innan Peo började på Pingst, 2007, hade varit tufft, men många uppsägningar, brist på eget kapital, och det var minst sagt en något sargad organisation han kom till.
Ä Mitt uppdrag var att skapa god stämning, rationalisera och ordna hyresgäster till eller sälja huset i Flemingsberg, säger Peo, som konstaterar att det genom åren varit något av hans lott att komma till företag i kris och försöka räta till det hela.
Pingst är ju organiserat som en ideell förening utan syfte att tjäna pengar, men ekonomin måste självklart ändå vara sund och i balans, säger han.
Ä Det är många att ta hänsyn till i den här typen av organisation, förutom medarbetare, församlingar, församlingsanställda, partners i många olika former och så vidare, konstaterar Peo.
Alltså på många sätt väldigt annorlunda än i en företagsvärld där huvudsyftet är att tjäna pengar.
Han har uppskattat samarbetet med föreståndare Pelle Hörnmark och de andra i ledningsgruppen väldigt mycket och när jag ber honom summera vad som sticker ut från åren funderar han lite.
Ä Avtalet med försäljningen av Duvan i Linköping var en stor grej, och att få vara med på resan till Fullt utbyggt Pingst har också varit spännande.
Och så försäljningen av fastigheten i Flemingsberg förstås. Som blev en riktig nagelbitaraffär, därför att en kraftledning i närheten ställde till det för köparnas planer på att göra om lokalerna till skola. Men, om än några månader försenat, så blev det till slut ett avtal och faktiskt också en skola i lokalerna.
Andra saker han nämner är den positiva Second handutvecklingen och att det stora minuset i det egna kapitalet nu i stället är ett rejält plus.
Smolket i bägaren precis nu i avslutningen är förstås beskedet från Sida att inte längre ha PMU som ramorganisation.
Ä Nej, det är ingen rolig avslutning, men vem vet, det kanske finns någon mening med det också, konstaterar han.
Roligt är däremot att chefstillsättningen på Pingst Socialt är klar. En tjänst som Peo Larsson själv innehaft tillfälligt ovanpå allt annat sedan Hans Wikström slutade i slutet av förra året. Den 1 augusti börjar Kerstin Eriksson den tjänsten. Hon har tidigare varit chef för LP-verksamheten, men får nu ett något utvidgat arbetsområde (se artikel sidan 10).
Nu, när det börjar dra ihop sig till avslut är Peo förundrad över att tiden går så fort.
Ä Ja, jag fattar inte att det bara är fyra år kvar tills jag blir 70!, utbrister han.
Även om han blivit högtidligen avtackad på Rådslaget så kör han för fullt tills nya direktorn är på plats och varm i kläderna.