Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Kommer påverka hela Sverige”

Förväntan och glädje i luften när Pingst Ledarutveckling drog igång

Glädje och förväntan låg i luften när ledare från 160 pingstförsamlingar träffades till en första utbildningsdag i det tvååriga projektet Pingst Ledarutveckling. I Värnamo slogs rekord med 1 300 deltagare.

Det är ett stilla sorl som fyller hela Arken den här lördagen i april. Runt om i kyrksalen sitter grupper av kreativa ledare och samtalar om hur miljön och atmosfären i hemförsamlingen kan uppfattas av nya människor.
Här sitter sångare och musiker såväl som tekniker och mötesvärdar. Intresset för att utveckla den kreativa kommunikationen i församlingen är stort, ja intresset för hela utbildningspaketet Ä Pingst Ledarutveckling Ä har överträffat alla förväntningar.
Samuel Hector minglar runt i bänkraderna med ett nöjt leende på läpparna.
Ä Det här är fascinerande, det måste man säga. Jag har arbetat som ungdomspastor och musikpastor de senaste 11Ä12 åren, och det är ett atmosfärskifte som sker inom rörelsen just nu. 2 800 volontärer går en gemensam utbildning under två år, det har aldrig gjorts på det här sättet förut, säger Samuel.
Kommer det som sker här att påverka församlingarna?
Ä Ja, det har redan gjort det.
Ulrik Josefsson, verksamhetsledare för Pingst Utbildning och utbildningsledare för Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT) står ute på kyrktorget och småpratar med Bildas Solveig Wester. Han går steget längre och konstaterar Ä det här kommer att påverka hela Sverige.
Ä Man kan göra ett enkelt räkneexempel. Det är totalt 2 800 deltagare från 160 pingstförsamlingar som tillsammans
representerar 56 000 medlemmar. Kan vi bara höja temperaturen någon grad, göra kompetensen ett snäpp vassare och få dessa 56 000 medlemmar lite mer på tå att inse att deras arbete i församlingen gör skillnad. Då kan vi påverka ett helt samhälle, säger Ulrik Josefsson.
I april hölls först en regional utbildningsdag i Umeå, sedan var det dags för Värnamo och helgen därpå för Västerås. En utbildningsdag per termin under två års tid, där emellan ett konkret arbete hemma i respektive församling där en utbildningsledare håller samman gruppen, hämtar studiematerial från den gemensamma webb-plattformen och får stöd av Bilda för att bedriva en cirkelverksamhet med ett enda syfte: utveckling och förändring.
Ä Det som händer här i dag är inte en konferens, ett event. Det är en ambition att bygga en sammanhållen
utvecklingsprocess. Och att så många ideella ledare har klivit på tåget är ett uttryckför passion och ambition att vilja bygga församling, säger Ulrik Josefsson.

Värdförsamlingen, Pingstkyrkan Arken i Värnamo, har spänt bågen ordentligt inför den här dagen. Normal konferenskapacitet när den är på topp brukar ligga runt 750 besökare. Aldrig någonsin tidigare har man haft så många sittplatser i kyrkan Ä 1300 Ä under ett och samma tillfälle.
Väggarna till sidosal och sporthall är öppnade och deltagarna sitter på kyrktorget och ända in i församlingsvåningen
under de gemensamma samlingarna.
Alla med en storbildsskärm inom synhåll för att även med blicken kunna följa vad som händer framme på estraden.
Sporthallen hyrdes som välkomstcenter och grannkyrkor som lokaler för workshops.
Men som någon av deltagarna uttryckte det: ”Det här är vad vi ska vänja oss vid. Så här fullt ska vi ha det i alla våra kyrkor framöver.”
Ä Det är så roligt med alla församlingsmedlemmar som går ”all in” den här dagen, sägerpastor Camilla Liljeqvist. Vi har förberett oss väldigt länge och har ett 70-tal medlemmar som går själva utbildningen, men totalt sett har vi nog ett hundratal volontärer här i dag.
Och vad kommer Pingst Ledarutveckling att betyda lokalt här i Värnamo?
Ä Vi är mitt inne i en process som jag tror kommer att få hjälp av de här verktygen. Inte bara i dag utan framför allt tiden mellan utbildningsdagarna. Vi är många som längtar efter att få sätta oss ner och jobba, säger Camilla Liljeqvist.
Bakom det tvååriga utbildningsprojektet ”Pingst ledarutveckling” står Pingst, June Folkhögskola, Pingst Utbildning, Högskolan för Ledarskap och Teologi (HLT) i Oslo samt Bilda. Ytterligare utbildningsdagar sker i november i år, i mars/ april 2014 samt i november 2014.
Deltagarna har fått välja att fördjupa sig inom något av fem olika spår: Leda och styra, Kreativ kommunikation, Under
20, Mission samt Andlig tjänst.
Fotnot: Pingst Ledarutveckling riktar sig framför allt till ideella ledare i landets pingstförsamlingar och kommer att pågå under två år.