Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Jag vill hjälpa människor njuta av det Gud skapat”

När Hanna Möllås gick utbildningen till sexolog var hon den enda som var bekännande kristen. Både kurskamrater och kyrkliga var tämligen oförstående. Gud har väl inget med sex att göra? Och hur kan en pingstvän bli sexolog?

Men är det så att kristna är mer fördomsfulla när det gäller sex? Hanna skakar på huvudet.
– Fördomsfulla finns överallt. Det är nog bara så att kristna är lite mer medvetna om sina åsikter.
Hon är ute en hel del i kyrkor och undervisar. Oftast får hon möta ungdomarna men hon skulle gärna jobba med lite äldre också. Ha samtalsdagar om sexualiteten som en del i alla människors liv.
Är det okej att prata sex i kyrkan idag?
– Nej, det är lite svårt. Men jag är väldigt trygg i att Gud har en tanke för mig och att det faktiskt finns ett väldigt stort behov av det här inom kyrkan, säger Hanna.
Det vanligaste fenomen hon möter just i kyrkan är människor som valt att vänta med sin sexualitet. Man har lärt sig att sex är ”värt att vänta på” och i brottningskampen med sina känslor har man nästan programmerat sig själv att tänka att njutning och upphetsning är en synd. Men så, när man väl gifter sig, tror man att allt ska bli bra – och så blir det precis tvärt om.
Vad är det som går snett?
– För högt uppskruvade förväntningar i kombination med att man förträngt känslorna så länge. Istället för att sexualiteten ska föra två människor närmare varandra kan det nästan bli något som splittrar, säger Hanna.
Att söka hjälp är ett stort steg. Förståelsen för den kyrkliga tradition och kultur man lever i är så viktig, menar Hanna. Något som inte är självklart på en vanlig mottagning.

Sexuell varelse
– För mig handlar det väldigt mycket om att hjälpa människor att våga njuta av det Gud har skapat. Sexualiteten är en del av allt det som Gud har gett till oss och inget som du kan välja bort. Du är en sexuell varelse även om du aldrig någonsin ligger med någon. Om du förstår det är tröskeln inte lika stor den dag du börjar använda din sexualitet