Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Jag har lärt mig att det aldrig är kört”

Malin Aronsson har skrivit en intervjubok om före detta missbrukare

Har du lärt dig något nytt om LP-verksamheten?
– Massor. Innan jag skrev boken hade jag bara träffat på LP-vännerna i form av en glad grupp människor som åker runt och sjunger.
– Nu har jag fått se verksamhetens kärna, nämligen människors mirakulösa livsförvandlingar.
– Jag har upptäckt vilka häftiga människor som finns inom LP:s verksamhet. Det är personer som sett helt andra sidor av livet än vad jag har sett. Jag har inte bara lärt mig om LP utan om livet. Om hur orättvist livet kan vara och om hur vi föds in i olika förutsättningar. Men jag har också lärt mig att det aldrig är kört.
– Numera ser jag på bänkalkoholisterna i centrumet där jag bor på ett helt annat sätt. Jag vet ju att de skulle kunna bli helt andra människor.
?
Varför skrev just du den här boken?
– För att jag fick förtroendet att göra det och det är jag väldigt glad för!
?
Vilket är ditt starkaste intryck från arbetet med boken?
– Varje berättelse i boken kommer till en punkt där man kan känna att ”nu händer det”. Förändringen, magin, det som aldrig hade hänt om inte Gud haft ett finger med i leken. Det har varit fantastiskt att få sitta och höra huvudpersonerna berätta om den där händelsen med sina egna ord.
– Jag har fått rysningar, tårar i ögonen och ibland nästan kommit på mig själv med att jag glömt bort att andas!
När kom den ut?
– Den släpptes under LP-dagen den 22 april.

Vad ska den heta?
– Jag reste mig upp. Det är ett halvt citat myntat av Bengt-Göran Persson, en av de nio personer som berättar om sitt liv i boken. Meningen fortsatte egentligen med ”och var helt ren”.
– Det var exakt så det gick till när Bengt-Göran blev kvitt drogerna för sista gången. Han kom in i en kyrka, starkt påverkad av knark. I kyrkan gick han ned på sina knän och fick förbön. Sedan reste han sig upp och var helt ren. ”Varken påtänd, eller avtänd”, som han själv beskriver det.

Vad gör du när du inte skriver böcker?
– Just nu är mitt främsta projekt att vara med och föra TV Inter in i framtiden.
Det känns väldigt spännande. Jag arbetar med en stor webbsatsning där jag kommer att syssla med både TV-mediet och skrivandet. Jag lovar att ni ska få veta mer inom en snar framtid!

Har det här bokprojektet gett dig mersmak på att skriva mer?
– Absolut! Jag har ganska lång väg till arbetet och ägnar delar av den tråkiga pendlingstiden åt att fundera ut nya uppslag att skriva om. Under arbetet med LP-boken blev jag egentligen ganska bortskämd. Där fick jag ju nio klockrena historier serverade. Det var bara att låta sig beröras och sedan försöka skriva för att beröra andra. Nästa gång jag skriver en bok måste jag kanske vara mer påhittig själv.