Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Hur häftigt är det inte att ha gått med Jesus hela livet?”

Nina är trött på att alltid prata om sin bakgrund

– Fattar ni inte att ni som har vuxit upp inom kyrkan är som gnistrande diamanter? Ni har ju gått med Jesus i ett helt liv. Vad har jag att komma med, tre år?! Nina Eriksson sitter mitt i ett lass av flyttkartonger i sitt hem i Vetlanda. Hon har tagit en liten paus från packandet för att prata i telefon med mig. Trots flyttstöket är hennes röst lika full av energi och värme som vanligt.

Jag kan se henne framför mig. Med sitt galet röda hår, leopardfärgade tights och jeanskjol.
Tidigt i samtalet kommer vi in på vårt favoritämne. Hur jag som i stort sett är född i en bänk i pingstkyrkan och nästan aldrig har sett knark kan möta henne med missbrukarbakgrund.
Nina har mycket att säga om den saken. Och jag har mycket att lära. Men inte så att jag måste känna mig insnöad och dum. Tvärtom. Nina är lika intresserad av mig. Det är det som är grejen.

Delar viktiga intressen
Någonstans där sa det klick mellan oss, det märkte vi redan när vi möttes på Evangelistveckan i Jönköping för ett halvår sedan. Det finns otroligt mycket som skiljer oss åt, men vi har en massa att ge varandra. Och jag och Nina delar trots allt flera viktiga intressen. Som till exempel Jesus och så gillar vi båda att färga håret rött.
Det är svårt att tro att det bara var tre år sedan Nina la av med knarket. Efter 17 års missbruk tjatade hon sig in på ett behandlingshem. Det blev Lillvik utanför Jönköping, LP:s behandlings­­­hem för kvinnor.
Samtidigt bestämde sig Peter, Ninas dåvarande pojkvän och nuvarande man, för att ta tag i sitt liv han också. Han hamnade på Torpa-hemmet som även det drivs av LP-verksamheten.

Fria från drogerna
Äntligen fick de båda hjälp att klara det som ingen hade trott att de skulle klara. Med stor beslutsamhet gjorde sig Nina och Peter fria från drogerna. Efter bara någon månad i LP:s verksamhet bestämde de sig också för att bli kristna.
Nina berättar om sin tro på Jesus på ett väldigt enkelt och naturligt sätt. Och för mig som inte har varit med om den där radikala omvändelsen är det skönt att höra någon som vågar vara så självklar.
– Att be till Jesus varje morgon är som att ta på sig en störtkruka för hela dagen. Man är liksom aldrig ensam, säger Nina.
Efter att Nina och Peter avslutat sina behandlingar hamnade de i Vetlanda. Peter arbetade i skogen och Nina fick jobb på en fabrik. En vän från LP tog med dem till ortens Pingstförsamling.
Där togs de emot med öppna armar. Peter och Nina bemöttes med värme. Ändå kände sig Nina väldigt osäker i kyrkan. Hon tyckte att hon var mer högljudd än de andra i församlingen, hon hade extremare kläder och kunde liksom inte koderna.
– Jag visste till exempel inte att ordet förbannad är ett skällsord. För mig var det helt enkelt ett tillstånd.
Vi skrattar en stund i telefonen, men sedan blir Nina lite mera allvarlig. För även om Nina har många riktiga vänner i kyrkan, har det också funnits tillfällen när hennes annorlunda bakgrund gjort att hon känt sig lite som ett objekt.

Spännande historia
Hennes och Peters historia är ju så spännande. Ständigt har människor velat höra om deras framsteg. Jobbet på fabriken och körkorten. Och visst har det varit roligt att berätta om det för människorna i kyrkan. Men det kan också bli lite tröttsamt.
– Ibland har jag stått och berättat om mitt liv för någon som frågat och så har jag kommit på mig själv med att tänka, men vem är egentligen du då? Det är som att den enda gemensamma nämnaren för oss två är Jag.
Nina är mån om att ingen ska tro att hon att hon vantrivts. Hon säger att hon har älskat varenda sekund i sin församling. Men vi har pratat en del om det där, Nina och jag. Varför vi som levt det mer skyddade livet utsätter henne för alla dessa frågor. Kanske därför att vi helt enkelt inte tycker att vi själva har lika mycket att berätta.

Häftigt med Jesus
En person som Nina är väl inte intresserad av att höra om vanliga saker som inskolningar på dagis och små små bönesvar som att någon blir frisk från sin förkylning? Det är egentligen inte förrän jag lärde känna Nina som jag riktigt förstod hur fel jag har haft:
– Hur häftigt är det inte att ha gått med Jesus hela livet, säger Nina. Jag vill ju så gärna veta. Vilka knuffar har Jesus gett dig i olika riktningar? Gud jobbar ju på så många olika sätt.

Roliga projekt
Så fortsätter vårt samtal om livet. Vi pratar om vad vi drömmer om och roliga projekt vi borde göra tillsammans. Just nu har vi dock rätt så fullt upp båda två. Och Nina står ju mitt i en flytt.
Hon och hennes Peter är på väg mot Kristianstad där Nina ska arbeta i LP:s second hand-butik. Genast flyter samtalet över till hur mycket kul man kan hitta på med second hand-grejor.
Ända tills någon av oss tar sig i kragen och bestämmer att vi måste lägga på.
Men alldeles säkert kommer vi snart att höras igen. Jag tror faktiskt att vi behöver varandra.