Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

”Här betonades Daniellas rättigheter”

– Här blev vår cp-skadade och förståndshandikappade dotter Daniella bemött som en människa och man pratade med oss om hennes rättigheter. Det berättar kongolesiska Charlotte Muhanzu, som kom till Sverige tillsammans med sin man Bernard och deras sex barn för sju år sedan.

Hemma i Kongo var hon van vid att handikappade barn gömdes undan, var något man skämdes för och att hjärnskadade barn med flit misshandlades och behandlades illa för att de skulle dö.

Flydde från Kongo
Familjen flydde från Kongo för elva år sen och fick efter fyra år i Benin, där synen på handikappade var ungefär som i deras hemland, komma som kvotflyktingar till Sverige.
– Vår första kontakt med habiliteringen här i Sverige var fantastisk. De pratade med oss om Daniellas rättigheter, hon fick en assistent och fick börja i en bra specialskola, som hon älskar.
Charlotte slår fast att de inte bara möttes av snälla människor, utan också av så mycket kompetens.
– Vi hade nog själva tänkt att hon kan inget och kan inget lära sig, men nu har hon utvecklats så jättebra och lärt sig så mycket, säger Charlotte.

Hjälpa i Afrika
Även om familjen rotat sig i Sverige nu finns tankarna på Afrika och de handikappade barnens situation där ständigt hos dem.
– Vi började fundera på hur man skulle kunna förändra attityder till handikappade och få fram att de här barnen har lika mycket rätt till liv som andra, berättar Charlotte.
En del i den processen är att genom Charlottes syster, som bor i Bukavu och är gift med en pingstpastor där, försöka påverka sitt forna hemland. Församlingen i Bukavu har nu på eget initiativ startat ett arbete bland handikappade och deras familjer.