Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

”Här behövs alla”

Den fina gemenskapen är ett stort plus i en liten församling. På minuskontot finns risken att känna sig bunden vid sina uppgifter, menar några av medlemmarna i Pingstförsamlingen i Grästorp.

Arne och Inger Aldenholt är ett engagerat pensionärspar. De är bland annat ansvariga för kören och dagledigträffarna och att de älskar sin församling framgår tydligt.
– Mycket liv, inget kiv, säger Arne och skrattar
– Vi har väldigt bra gemenskap och har omsorg om varandra, menar Inger.
Något Jan-Åke Johansson, ansvarig för ungdomsarbetet, håller med om.
– När vi flyttade hit kom vi väldigt snabbt in i gemenskapen. Om det kommer några utomstående så syns dom och det blir naturligt att man hälsar och pratar en stund.
– Alla känner alla, vi är mer som en familj och det är ju en positiv grej, instämmer Jan-Åkes dotter Caroline som går i nian.
Men bristen på jämnåriga är en stor nackdel tycker hon.
– Jag är den enda ungdomen över 13 år och sen är det åtta år upp till den som är närmast i ålder.
Så för Carolines del betyder moderförsamlingen i Lidköping väldigt mycket. Där träffar hon kompisar, går på ungdomssamlingar och är med i en cellgrupp.
I en liten församling är det kanske speciellt viktigt att alla som kan är med och jobbar frivilligt. Det kan förstås innebära en viss bundenhet eftersom det inte är enkelt att hitta ersättare.
– Jag är aldrig sjuk, säger Arne med ett leende apropå frågan vad som händer om han som organist är borta en söndagsförmiddag. Men även i en stor församling är det ju en liten klick som tar ansvar och det är lättare att vältra över ansvaret på andra, påpekar Inger.
– Fördelen i en liten församling är att alla behövs, men i andra änden kan vi vara för få för allt som behöver göras. Emellanåt kan det bli ganska slitigt för vissa som har många uppgifter säger Jan-Åke.
Det är dock utan tvekan det positiva med deras lilla församling som väger tyngst. Ändå önskar de förstås att de ska bli fler. Inte för att antalet i sig är det viktiga, utan för att fler i Grästorp ska komma till tro.