Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Gud vill ha mig här”

Lars Anderås är ny verksamhetschef för Pingst Internationellt

– Jag känner att Gud gett mig en tydlig kallelse till detta. Det säger Lars Anderås som den första december började sin nya tjänst som verksamhetsansvarig för Pingst Internationellt.

Att han kommer till en organisation, där formerna för arbetet inte riktigt satt sig än och som kämpar med att få ekonomin att gå ihop är han medveten om. Men väljer anta den utmaningen.
– Jag har haft det oförskämt bra i många år nu och kommer från ett sammanhang med en väl fungerande organisation och en underbar stab, säger han.
Lite sorgligt känns det förstås att sluta efter nio år som direktor på Erikshjälpen.
– Men jag har hela tiden talat ganska vitt och brett om att jag skulle vara kvar där i max tio år. Tidigare i år började jag ta tag i detta och sa till Herren att visa mig var han ville ha mig nu.
Under åren på Erikshjälpen har han lärt sig mycket och samlat på sig erfarenheter som han vet att han kommer ha nytta av i sitt nya arbete.

Behövde inte tänka länge
Så när telefonsamtalet med förfrågan om att bli verksamhetsansvarig på Pingst Internationellt kom behövde han inte så lång betänketid.
– Nej, jag upplever så klart att det är detta Gud vill, säger han.
Att han hela sitt liv hört hemma i pingströrelsen, varit evangelist, pastor, missionär och har biståndserfarenhet och ett brett kontaktnät ser han som fördelar. Han kan den rörelse han nu börjar arbeta centralt för.
Under hösten har Lars Anderås tagit sig tid att föra personliga samtal med alla som jobbar i det internationella arbetet.
– Min idé har varit att sitta ner med så många som möjligt, skapa mig en bild av organisationen, bearbeta den informationen och utifrån det presentera en handlingsplan utifrån givna direktiv.
Han är övertygad om att Pingst Internationellt har goda möjligheter.
– Här finns en stab av människor med mycket kompetens och mycket positiv kraft. Ett suveränt grundmaterial och jag ser att det går att göra mycket bra av det.

Behöver holistisk syn
– Men jag tycker att Pingst snarast behöver sätta ner foten när det gäller det holistiska perspektivet på mission, säger han.
Lars Anderås växte upp i en missionärsfamilj i Peru och gick till att börja med i peruansk skola. Efter ett par år i Sverige och skola här återvände familjen till Peru och han gjorde sina sista skolår i en amerikansk skola. Efter avslutad ”high school” återvände han till Sverige.
Då hade han träffat Lise-Lotte, som så småningom blev hans fru, och drömde om att utbilda sig till flygare. Men det var för dyrt, så i stället blev han evangelist och pastor och läste så småningom teologi och tog även ett certifikat som trafikflygare.

Arbetade sex år i Bolivia
Tillsammans med sin fru återvände han sedan till Sydamerika och arbetade sammanlagt sex år i Bolivia, dels som missionsflygare och dels som administrativt ansvarig för en klinik och med ledarutveckling.
– Vi översatte hela VIPS-materialet till spanska och min fru skrev en spansk lärarhandledning till det, som hon sedan fick översätta till svenska när vi kom hem.
När familjen kom tillbaks till Sverige blev Lars pastor i Vrigstad och insåg att under åren i Bolivia hade antalet barn och ungdomar i pingsts verksamheter minskat till hälften.
– Det gjorde att jag började engagera mig i de frågorna och bland annat valdes in i styrelsen för Pingstförsamlingarnas Ungdomsarbete (idag Pingst Ung).
Och sedan var det dags för Erikshjälpen, som är en fristående organisation och därmed arbetar på helt andra villkor än Pingst Internationellt. Men nu har han gått in i det arbetet helt säker på att det är just där Gud vill ha honom nu.