Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Fantastiskt se människor utvecklas”

Madelen fick Pingst ungs mentorpris

- Det var både en ära och en uppmuntran att få mentorspriset. Det säger Madelen Darmark, som på Lappis i somras fick ta emot Pingst ungs mentorpris på 5 000 kronor.

- Att få vara med och se människor växa och utvecklas är fantastiskt roligt, tycker hon.
Madelen och jag träffas i gråmulen eftermiddag i Pingstkyrkan i Skellefteå. Här tillhör hon församlingsledningen och har tidigare varit församlingens barn- och familjepastor. Det var den nuvarande innehavaren av den tjänsten, Birgitta Örjestad, som nominerade henne, vet hon. Något hon tacksamt noterar.
Ä Ja, för jag har alltid haft en passion för att leda människor och försökt peppa och stödja framtida ledare, säger hon. Det växer man själv av också.
När hon för några år sedan bestämde sig för att säga upp jobbet i församlingen och anta en ny utmaning och börja studera till socionom var det Birgitta Örjestad som fick tjänsten efter henne. De hade då jobbat tillsammans i församlingen ett tag, när Madelene fick rycka in som andrepastor.
Nu är Madelen färdig med sina studier, arbetar som familjeassistent på halvtid, och nyfiken på vad som ligger framför, i en kommunal arbetsmarknad helt ny för henne.
Ä Nu är jag liksom tillbaka på ruta ett, säger hon. En helt ny värld är på väg att öppnas för mig, det finns så mycket att upptäcka.
När hon ser tillbaka på sitt liv inser hon att hon nog alltid sökt det bästa ur dem hon mött.
Ä Jag har liksom kollat in det folk är bra på och tänkt att det där vill jag också lära mig och valt ut mina egna mentorer på så vis. Därför är det många människor som betytt mycket för mig.
Kanske är det därför som hon själv också varit frikostig med att dela med sig av det hon lärt, kan och vet.

Som 14-åring kom hon med sin familj flyttande till Robertsfors. Där fick hon tidigt möjlighet att vara med och arbeta med olika saker i församlingen. olika personer har varit viktiga för henne.
Ä Genom åren har jag träffat så många duktiga människor, som blivit mina förebilder och som sett mig och velat vara med och hjälpa mig utvecklas.
Kärleken förde henne till södra Sverige under några år, men så småningom bestämde sig familjen för att flytta norrut till Madelens hemtrakter. Och här räknar de med att bli kvar.
Madelen har i många år varit mycket engagerad i Barnens Lappis.
Ä Jag har skrivit dramer, agerat och gjort allt möjligt, säger hon. I det arbetet blir man automatiskt mentor för de yngre och hela upplägget är en slags verkstad. Det är fantastiskt att följa och se ungdomarnas resa.
Det innebär bland annat att det inte längre är hon som behöver dra i allt och spela huvudroller.
Ä När jag ser de ungas entusiasm blir jag så stolt över dem.
Så i somras var hon en av dem som på Pingst ung-galan på Lappis fick ta emot utmärkelsen Pingst ung mentor.
Ä Jag fick ett diplom, en buckla, blommor och en check på 5 000 kronor, som jag får göra vad jag vill för. De ska gå till något kul för mig och min familj.
Det var både roligt och en ära att få ta emot priset, säger hon.
Madelen ser framför sig en framtid där hon kommer fortsätta att vara mentor.
Ä Ja, det finns stora behov av det, säger hon. Alla behöver stöttning, grejen är att både orka och vilja ta emot den.