Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Boken bra redskap för församlingen”

Bokhandlaren Jan Bjurenstedt ser möjligheter för framtiden

Filadelfiakyrkan i Stockholm gjorde det i höstas – och nu är boken här som garanterat lär ge ringar på vattnet i landet. Frid i själen av Niklas Piensoho är en perfekt manual för församlingar som vill jobba med ett gemensamt tema i gudstjänster och cellgrupper.

Det menar Jan Bjurenstedt från Nya Musik i Jönköping. Frid i själen ligger strategiskt placerad alldeles vid entrén till butiken eftersom Jan med sin mångåriga erfarenhet av kristen litteratur här anar en storsäljare.
Ä Det här är en bok som är jätteintressant. Det skulle kunna bli en uppföljare till 100 dagar med Jesus, och jag vet att det är på väg en broschyr från Libris som ger tips på hur man kan jobba med den här boken i församlingen, berättar Jan.
Just att utgå från en gemensam bok i församlingen och låta gudstjänsterna följa bokens tema blir allt vanligare. Arbetssättet slog igenom starkt när Rick Warrens bok Leva med mål och mening släpptes i Sverige. Många församlingar gjorde samma sak när Niklas Piensohos 100 dagar med Jesus gavs ut 2009 Ä och på flera håll jobbar man fortfarande med boken.
Ä Här i Vätterbygden har var och varannan församling satsat på det. Och jag tror att det här är en framtid för församlingen, att kunna använda en bok som redskap både i predikningar och cellgrupper.
I Filadelfia Stockholm gick Frid i själen som en kampanj med sju gudstjänster i fem församlingar under hela hösten.
Gudstjänsterna hade teman som ”Måndagsångest”, ”Tokstress” och ”Att sova gott”. Kampanjen resulterade också i en applikation för iphone som snabbt spreds även till användare utanför huvudstaden. Och temat berörde människor.
I ett samhälle där det aldrig blir helg, där affärer har öppet sju dagar i veckan och där lampan alltid lyser blir många
utmattade och deprimerade.
I gudstjänsterna fick besökare ta del av Bibelns svar på hur vi kan hantera en vacklande hälsa, stress, svek och egna misslyckanden. Och nu finns alltså även boken här.
Men har folk verkligen tid att läsa böcker idag?
Ä Visst finns det mycket som tar tid från bokläsandet, men jag ser ändå att folk läser väldigt mycket. Hos oss har bokförsäljningen under åren legat konstant eller ökat, och på vår totala omsättning är boken den största varugruppen. Så ja, jag tror på den fysiska boken fortfarande, även om det finns orosmoln. Känslan att få hålla i en riktig bok, det finns inget bättre, säger Jan.
Han brinner för att hjälpa församlingarna att hitta bra verktyg i form av böcker och annat material till verksamheten.
Ä Det gäller att församlingsledningen ser litteraturen som viktig. Boken är ett otroligt redskap för en församling, den
engagerar och ger utveckling, säger Jan.
Han har jobbat i branschen hela sitt liv, sett bokförlagskonstellationer komma och gå och köpbeteenden förändrats och formats med tiden. Som en av de största kristna bokhandlarna i Sverige servar de både privatpersoner och församlingar i hela landet via postorder och en relativt ung webbutik som slagit väl ut.
Ä Sen har vi också mycket telefonkontakt med våra kunder. Många ringer hit för att få den där personliga servicen, säger Jan.
Ser man till församlingarnas vardag har dock bilden förändrats en hel del de senaste 20 åren. Förr hade i stort sett varje församling ett eget bokbord.
Ä Idag har det mer eller mindre försvunnit. Där det fortfarande finns drivs det av eldsjälar som brinner för litteraturen.
Men vi försöker stötta så mycket vi kan och vi har idéer på hur vi ska kunna utveckla församlingarnas tillgång till litteratur och ge det en nystart, säger Jan.
Efterfrågan är däremot ständigt stor på exempelvis material till barn- och ungdomsverksamheten. Församlingar köper också litteratur som avskedsgåvor till sina konfirmander, likaså presenter till bröllop och barnvälsignelser.
Torgny Wiréns andaktsböcker liksom Minutbibeln av Knut Tveitereid är exempel på storsäljare.
Ä Andaktsboken av Wilfrid Stinissen är en annan i princip odödlig bok. Den har man fått trycka om jag vet inte hur
många gånger. Det är en bok för stillhet och meditation, och för mig personligen har den betytt enormt mycket, säger Jan.