Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Barnen måste få ställa sina frågor om tron”

Erik Winkler leder bibelupptäckargrupp i Uppsala

Var tredje söndag är Erik Winkler söndagsskollärare för ett gäng tio- till tolvåringar i Pingstkyrkan i Uppsala. – Idag är tid en bristvara för alla människor men om alla engagerar sig i något så kan vi ju ha öppna församlingar med aktiviteter.

– När jag var yngre tyckte jag inte om söndagsskolan, berättar Erik. Söndagsskollärarna berättade alltid berättelser jag hade hört tidigare.
Erik Winkler är född och uppvuxen i Uppsala och har varit med i Pingstkyrkan så länge han kan minnas.
– Under min uppväxt fanns min största vänskapskrets inte i kyrkan, berättar Erik Winkler.
Men jag följde med till kyrkan och gick till söndagsskolan på söndagarna.
När Erik fyllde tio år fick han gå med i Bibelupptäckarna.
– I den gruppen fick vi testa det vi trodde oss veta. Vi fick diskutera, ifrågasätta och ställa frågor som hade med Jesus, Gud och Bibeln att göra. Jag stortrivdes och började tycka om söndagsskolan.

Inte lika flitig besökare
Åren gick och Erik var inte en lika flitig kyrkobesökare längre. När han tänkte på kyrkan handlade det mest om vad kyrkan hade att erbjuda honom och vad kyrkan kunde ge honom. Men under månaderna i lumpen fick Erik ett större behov av att besöka kyrkan mera regelbundet.
– Jag upplevde att det inte längre handlade om vad jag fick ut, utan att jag ju var där för att möta Gud och om jag kan dela med mig av det jag får från Gud till andra så är ju det bara en bonus.
Erik blev en flitig kyrkobesökare igen och han upplevde att han ville komma i funktion, för att få vara med och ge ut av allt det han fått.
– Det var brist på söndagsskollärare i kyrkan och jag blev tillfrågad om inte jag kunde tänka mig att ställa upp.
– Med min inställning om att jag ville finnas till för andra och för Gud så svarade jag ja.

Ledare var tredje vecka
Idag är Erik ledare för Bibel­upptäckarna var tredje söndag.
– Det är ganska rimligt att hålla i samlingarna var tredje vecka, men tyvärr blir det inte samma kontinuitet som om man skulle träffa barnen varje vecka.
– Det är inte helt enkelt alla gånger heller eftersom det kan vara ganska stor skillnad på tio- och tolvåringar.
Erik är noga med att låta tjejerna och killarna i Bibelupptäckarna själva få pröva och diskutera sina uppfattningar.
– Det är viktigt att de får ifrågasätta vad de tror på och varför de tror på det. Det är också viktigt att de får ställa alla sina frågor, även om jag inte har svar på allt.
Erik berättar att han försöker hitta nya vinklar på berättelserna, men alla saker i Bibeln är inte alltid helt enkelt att förklara.
– Hur förklarar man för tioåringar vem den helige Ande är till exempel?
– Ibland lyckas man fånga barnen och ibland inte alls. Men jag har lärt mig att desto bättre förberedd man är desto bättre bli samlingarna.

Spännande varje gång
Erik berättar om vissa tillfällen när barnen i Bibelupptäckargruppen liksom lyser upp.
– Det är så underbart att se när barnen är ivriga, nyfikna och drivna efter att lära sig mer om vem Jesus är. Det är sådant som gör det värt att komma och umgås med dem var tredje söndag.
Dessutom är det alltid lika spännande eftersom man inte vet från gång till gång vad som kommer att hända eller vilka frågor som dyker upp.