”Allt har blivit annorlunda”

När Joel bestämt sig för att ta emot Jesus blev han först rädd. Rädd för vad som skulle hända när han lämnat en världsbild för en annan och för vad pappa och mamma skulle tycka. Men, efter ett besök i Hillsong-kyrkan i Stockholm några veckor senare, då hans astma försvann efter förbön, infann sig lyckokänslorna.

Joel Eidsmo är född och uppvuxen i Skellefteåtrakten. Här känner han sig hemma och tillbringar sina vardagar med att plugga sista året på gymnasiet. I stadens Pingstkyrka har han hittat ett andligt hem och tidigare i höstas valde han att döpas där.
Ä För mig var det självklart att döpas och följa Jesus på det viset. Det var ett symboliskt sätt att visa att jag lämnat mitt gamla liv.
Joel växte upp utan att ha någon kontakt med kyrka eller församling, och bekände sig till en strikt vetenskaplig världsbild. Han har under sin uppväxt bott hos sin pappa, som blev tvingad att läsa Bibeln när han var liten, och Joels uppfattning om kristna människor var att det handlade om konstiga tungotalare, hjärntvättade typer eller gamla tanter.
Så att han skulle börja intressera sig för kristen tro var egentligen väldigt otippat.
Det började med att han blev vän med en kristen kille på Facebook. Vänskapen utvecklades och de började träffas också utanför datavärlden, bland annat åkte Joel och hälsade på honom och hans vänner på Kaggeholms folkhögskola, där han pluggade.
När kompisen kom till Skellefteå och hälsade på tittade de på en kristen film tillsammans.
Ä Vi kollade på Encounter och den filmen talade jättestarkt till mig. Den innehåller en essens av det kristna budskapet och när han frågade om jag också ville bli kristen sa jag ja, och vi bad tillsammans där hemma hos mig.
Det var då som Joel hamnade i ett slags känslomässigt kaos. Hans världsbild var i gungning, kände han, och han oroade sig för hur det skulle bli, vad som skulle hända och hur hans föräldrar skulle reagera. Han försökte gå i kyrkan, men tyckte det var jobbigt.
I somras åkte han och hälsade på sin kompis i Nyköping och laddade i samband med det ner en bibelapp i sin telefon. De bestämde sig för att åka på en gudstjänst i Hillsong-kyrkan i Stockholm och på vägen dit läste Joel lite bibelord på måfå i sin mapp. När de kom till gudstjänsten talade predikanten om precis de bibelord han just läst.
De två kompisarna bestämde sig för att stanna på ytterligare ett möte, vilket var en helandegudstjänst.
Ä Jag bad om förbön för min astma och sen dess har jag inte haft någon attack, berättar Joel.
Och nu började glädjen över det nya kristna livet att infinna sig. Joel sökte sig till Pingstkyrkan hemma i Skellefteå, tog sig in i gemenskapen och började sjunga i kören United(mer om den på sidan 8Ä9).
Joel berättade ingenting hemma om vad som hänt förrän i slutet av sommaren. Då messade han sin pappa och frågade: ”Skulle du hata mig om jag blev kristen?”, vilket fick hans pappa att direkt ringa och säga: ”Vad tror du om mig?!”
Ä Han accepterade det och säger att så länge jag inte dödar nån är det okej Ä, skrattar Joel.
När jag undrar vad som är annorlunda nu mot tidigare säger han:
Ä Allt är annorlunda. Hela jag och hur jag ser på världen. Jag mår bra, jag behöver Jesus, utan honom är jag inget. Jag har blivit lugnare och känner kärlek till människor. Livet har blivit så mycket viktigare än förut. Det känns så tomt och ytligt att bara snacka om man vad ska göra och hur man ska festa och sånt.
– Sen jag blev frälst tänker jag på viktigare saker än vad man ska äta till middag.
Framtiden då? Nu går han sista året i gymnasiet, har bytt från naturvetenskaplig till samhällsinriktning och tror att han kommer att jobba med forskning av något slag i framtiden.