Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

”Alla barn är gåvor från Gud”

– Man kan inte förneka och gömma undan barn. De här barnen har ett okränkbart värde, precis som alla andra barn. Bauzal M’Mandamas ögon lyser när han berättar om arbetet på Centre Mephiboset, ett dagcenter för handikappade barn i staden Bukavu, DR Kongo. Han är en av sex församlingsmedlemmar som tre dagar i veckan jobbar ideellt på centret.

Åttaåriga Viviane sitter uppkrupen i Bauzals knä och gör sitt bästa för att påkalla uppmärksamheten. Små ivriga händer trummar på hans kinder medan han berättar om den lilla flickans bakgrund.
Vid ett års ålder var Vivane betydligt mindre och svagare än jämnåriga barn. Hennes föräldrar blev oroliga och tog henne till läkaren. Det visade sig att hon hade en utvecklingsstörning. Vivianes mamma kunde inte hantera det beskedet, utan bestämde sig för att lämna både man och barn.

Pengarna räckte inte
Vivianes pappa gifte om sig, men inte heller den nya frun ville ta hand om den annorlunda flickan. Viviane lämnades därför till farmodern. Men eftersom Vivianes pappa inte bidrog ekonomiskt var det svårt att få pengarna att räcka till mat och kläder. Dessutom hade farmodern ingen kunskap om barn med handikapp.
Centre Mephibosets uppsökningsteam fick höra talas om Viviane. De besökte farmodern och erbjöd hjälp och avlastning. Nu kommer Viviane regelbundet till dagcentret. Där får hon näringsriktig mat och stimulans genom massage, lek och sång.
– Tyvärr är Vivianes historia inte unik, suckar Bazal. Många föräldrar vet inte vad handikappen beror på. De skäms och gömmer barnen.
Men hans ansikte spricker upp i ett varmt leende när han berättar om hur familjernas attityder har börjat förändras:
– Speciellt efter att vi började med hembesök har vi sett fantastiska förvandlingar. Föräldrar som tidigare gömde sina barn börjar nu engagera sig i dem, tvätta dem och klä dem ordentligt.
– Alla barn är gåvor från Gud. Som kristna har vi ansvar att sprida det budskapet, inte bara bland församlingsmedlemmar utan till alla i vår närhet.

Besök från Umeå
Under sommaren 2008 har en grupp från Pingstförsamlingen i Umeå besökt Centre Mephiboset för att undersöka möjligheterna till ett utbyte mellan församlingarna. Familjen Muhanzus erfarenheter (se artikel här intill) av habiliteringen i Sverige har varit en stor inspiration för dagcentret, och Bauzal hoppas att de goda kontakterna med Umeå ska utvecklas till ännu större samarbete och kunskapsutbyte framöver.

Fotnot: Bukavu-projektet ovan är ett av de projekt som kommer att få del av de pengar, som samlas in under PMU Interlifes höstinsamling Barnens rätt.