Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Pastor Mbozi förkunnar fred

Pastor Mbozi förkunnar fred

Pastor Mbozi Aassumani Marc, föreståndare i pingstförsamlingen i Lemera i DR Kongo, hade inga planer på att ge sig iväg för att möta rebellerna öga mot öga. Men en dag när en läkare på sjukhuset i närheten blev tillfångatagen fick han nog. Sen den dagen har han sökt upp dem som våldför sig på kvinnor och dödar hundratals i Kongo för att tala dem till rätta. Och han gör det med livet som insats.

– Sluta upp med att skada kvinnorna. Sluta upp med våldshandlingarna. Det är ju era egna syskon och landsmän ni skadar och stjäl ifrån, sa jag till dem. Till slut blev det detta jag predikade i alla kyrkor med.
Det är en stillsam och lugn man som sitter mitt emot mig i soffan på PMU:s huvudkontor i Alvik. Pastor Mbozi är på besök tillsammans med ett större sällskap från Lemera, DR Kongo, och ödmjukt berättar han om det imponerande arbete som han och församlingen Han är noga med lyfta upp församlingens arbete och inte sitt eget när han berättar. För att han går ut och möter de män som ständigt plundrar, dödar och våldtar befolkningen var inte hans eget val, menar han. Hans arbete var ju i församlingen och det arbete som bedrevs där. Fram tills en dag när rebellerna gav sig på en av hans egna.
– En dag tog de en av våra läkare på ett mindre sjukhus som ligger fyra mil från oss. Han skulle precis till att genomföra kejsarsnitt på en kvinna när han blev tillfångatagen och då kände jag att nu får det vara nog, nu angriper de en av oss och en som räddar liv här. Så då begav jag mig till bergen där rebellerna befann sig för att prata med dem att de inte kan fortsätta så här, säger Mbozi.
Efter att Mbozi pratat med rebellerna släppte de läkaren som genast återgick till sitt arbete på sjukhuset. Och sedan den dagen har Mbozi känt sig kallad att fortsätta att uppsöka och prata med rebellgrupperna, trots att han vet att han gör det med fara för sitt eget liv.
– Jag är beredd att offra mitt liv för att få ut budskapet om fred och försoning. Och jag säger ofta det till rebellerna, att det är bättre ni dödar mig än alla de andra. Men jag känner mig buren när jag går, för jag vet att det är Gud som har lagt den här uppgiften på
På frågan om han någon gång är rädd när han pratar med rebellgrupperna svarar han stillsamt:
– Jag må vara gammal, men jag är också människa. Däremot går jag inte i egen kraft, och jag vill inte ha några applåder eller någon som säger att jag är modig eller gör ett bra jobb, utan det är enbart Guds verk och hans kallelse.
Fotnot: Läs en längre intervju med pastor Mbozi här: