Pingst Pastor 13 januari Läs mer

Ousamas nya liv i Sverige

Ousamas nya liv i Sverige

Sedan Ousama kom från krigets Syrien till Sverige har hans liv förändrats totalt. Han som var chef har till exempel utbildat sig till assistent på June folkhögskola. ”Det är det bästa som har hänt mig!”, tycker han

Ousama Attar är så tacksam för livet och så tacksam för den familj han har kvar. Hustrun och dottern försvann under kriget, Ousama och sonen låg begravda i rasmassorna i deras hus två dygn efter bombningen innan grannarna kunde gräva fram dem.
Ousama har förlorat så mycket – och ändå utstrålar han en sådan glädje när vi möts.
– Jag hade det bästa livet, säger Ousama.
Hemma i Syrien var han egen företagare och drev en plastfabrik med 70 anställda under ett 20-tal år. Och blev sedan exklusiv agent i Mellanöstern för en serie hud- och kroppsvårdsprodukter med ursprung från Döda Havet. Han utbildade sig i Kanada och Frankrike och byggde upp en hel kedja med 35 affärer runt om i Syrien. Som mest hade han 45 anställda i sitt nya bolag och affärerna gick bra.
Men så kom kriget. Ett mörkt och hänsynslös krig som både kostade honom familj och arbete.
– Jag var den som andra lånade pengar av men när kriget kom förlorade jag allt. Jag hade ingen plats att gå till, inga pengar. Jag kontaktade kunder och vänner som jag visste var skyldiga mig pengar men alla försvann, berättar Ousama.
Han bestämde sig för att fly och kunde till slut låna pengar för att göra flykten möjlig. Efter en dramatisk resa över havet mellan Turkietoch Grekland där Ousama än en gång förlorade de få ägodelar han hade med sig kom de så småningom fram till Sverige. Det var för omkring tre år sedan.
Uppehållstillståndet beviljades oväntat fort, Ousama påbörjade sina SFI-studier och den forne universitetsstudenten från Syrien läste in grundskole- och gymnasiekompetens på ett år med svenska som andraspråk.
– Och sen kom jag hit till June Folkhögskola för att läsa till personlig assistent. Det är det bästa som har hänt mig. Jag har lärt mig ett nytt, givande yrke eftersom jag älskar människor och är en mycket social person, säger Ousama.
– Jag var chefen, den som var stark och bestämde allt. Nu ska jag vara snäll, lyssna, hjälpa, göra si och göra så. Jag gjorde många bra saker innan, men nu har jag lärt mig att bli en givande människa, säger Ousama.
Han känner att livet har fått en ny, djupare mening.
– Det handlar inte om att samla pengar och bli rik längre. Jag vill vara aktiv, social och samarbeta i samhället. Gud har skapat oss inte bara för att ta hand om familj och vänner – vi behöver också stödja och ta hand om varandra i samhället.
Ousama har målet tydligt framför sig:
– Jag vill lämna goda avtryck hos människor.

Fotnot: Läs en längre intervju med Ousama Attar här.