Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Hon fann sitt människovärde

Hon fann sitt människovärde

När Lili-Ann Karppinen började lära känna Jesus växte hennes känsla av människovärde. "Nu kunde jag se på mig själv med andra ögon", säger hon.

Lili-Ann kom redan som mycket ung in i missbruk av både alkohol och droger och när hon lämnade sitt hemland Finland för Stockholm som 20-åring hade hon ingenting ordnat.
– Jag bodde på Plattan och på vindar och var som helst. Jag såg hur folk tittade på mig och undvek mig och det påverkade mig såklart negativt och ledde till att jag såg ännu mer ner på mig själv.
Lili-Ann beskriver sig som sjuk, både i kroppen och i själen, hon hade hallucinationer och bar alltid kniv. Ångest och oberäknelighet var ständiga följeslagare och det hände många gånger att Kari, hennes man, skickade henne till psykakuten.
Sommaren 1986 var hon ensam hemma, när Kari var ute på en turné för att skaffa pengar, sprit och droger.
– Då tänkte jag ta mitt liv, berättar Lili- Ann. Nu skulle det lyckas, jag hade försökt att hoppa från Finlandsfärjan en gång men blev stoppad. Nu tog jag upp min kniv för att skära upp mina handleder när nånting i rummet förändrades.

ÄVEN OM DET VAR mitt i sommaren hade rummet varit fyllt av mörker och tyngd. Nu försvann det.
– Jag såg Jesus stå där och bara utstråla kärlek. Och så sa han ”Här är jag!” Inget mer.
Kniven ramlade i golvet och Lili-Ann föll ihop, grät och bad Jesus hjälpa henneoch där och då hände något. Hon ville läsa Bibeln och nobbade spriten.
På underliga vägar kom hon och Kari en kväll till LP-stiftelsens möte på Nalen. På estraden stod sångarna och sjöng ”Han har öppnat Pärleporten”.
– Då kände jag att jag kommit hem, säger Lili-Ann. Den sjöng vi på det kristna lägret jag varit på som barn.
Den kvällen började deras nya gemensamma liv på riktigt. Efter rehabilitering inom LP-verksamheten har de sedan fortsatt att jobba där och hjälpa andra att hitta sitt sanna människovärde.
Lili-Ann vill bemöta människor hon möter som unika personer, inte som missbrukare.
– Jag vill se människor, finnas till för dem, bekräfta dem och deras värde som människor och se bortom allt det där andra, lyssna och i handling visa på Jesu kärlek.
Att se på andra och sig själv med Jesu ögon rymmer så mycket sanning, säger hon. Inte minst om att varje människa är unik och värdefull.

Läs en längre artikel om Lili-Ann Karppinen här: