Anmälan till höstens Pingst Ledare är öppen

”Givande och kul”

Moa och Hannes är faddrar åt Mohammed från Afghanistan

Mohammed Orozgani, 17 år, har funnit lugnet med hjälp av faddrarna Moa, 28 år, och Hannes Almeräng, 25 år.

I Moa och Hannes tysta och lugna lägenhet i stadsdelen Majorna i Göteborg, lär sig Mohammed vid varje möte mer om livet i Sverige. Sedan ett år tillbaka är Hannes och Moa faddrar åt honom.
– Men det är mer som att vi är kompisar, det är inte så stor åldersskillnad, säger Hannes.
Mohammed är ett av de tusentals barn från Afghanistan som kommit till Sverige. Liksom de flesta av dessa barn bär han på en svår livshistoria, en berättelse som skär sig mot den stillsamma glädjen i lägenheten.
Men även sedan han nått fram till Sverige var han tvungen att fortsätta resan in i en annan kultur och han insåg snabbt att mycket var annorlunda här.
Mohammed har lärt sig mycket genom mötet med Moa och Hannes. De träffas en eller två gånger i månaden. Moa och Hannes blev faddrar efter att de deltagit i ett informationsmöte som anordnades av Smyrnakyrkan och Räddningsmissionen i Göteborg om fadderskap.
De anmälde sig och fick sedan komma på intervju hos Räddningsmissionen, som parade ihop dem med Mohammed. Han tycker att han fått ett större lugn när han lärt känna Hannes och Moa.
För Hannes och Moa har mötet med Mohammed inneburit att de fått inblick i en annan verklighet.
– Det är väldigt givande och kul att umgås, vi får ju lära oss en del om afghanska kulturen. Och man får ett annat perspektiv på hur vi uppträder som svenskar när vi får se det genom dina ögon, säger Hannes.
Läs en längre artikel om Mohamme, Moa och Hannes här