Pingst Pastor 13 januari Läs mer

Emma gör smycken för Kongo

Emma gör smycken för Kongo

Emma Israelsson Stockholm är ett snabbt växande internationellt smyckesmärke grundat av den svenska designern Emma Israelsson. Här berättar hon varför hon valt att designa ett smycke till förmån för arbetet i DR Kongo.

– Jag fick en förfrågan från PMU för ett par år sedan att designa ett unikt smycke till förmån för arbetet på Panzisjukhuset. Vi får mycket förfrågningar om samarbeten eftersom vi skänker tio procent av vår vinst till välgörenhet och inte kan engagera oss i allt, men arbetet tillsammans med PMU och Dr Denis Mukwege var så självklart direkt och är ett långsiktigt samarbete för oss.
Hur gick tankarna när du designade smycket?
– Det kändes självklart att inte konstla till det utan bygga vidare på PMU:s redan etablerade koncept ”To Congo with Love” och rama in budskapet på ett enkelt och sofistikerat sätt.
Flera av dina smycken har budskap, varför då?
– Hela vårt företag har ett budskap och det genomsyrar flera av kollektionerna på olika sätt. Vi är övertygade om att en bra vinstgivande business inte kan fokusera på sig själva enbart utan bör ha ett högre fokus, syfte – att på olika sätt vara med och ge. Dr Denis Mukwege slåss för kvinnliga rättigheter vid sidan av allt humanitärt arbete och det är en enormt viktig fråga för att på lång sikt kunna skapa en förändring. Vi är mycket hedrade av förmånen att vara med på ett hörn med det lilla vi kan.
Det finns många drabbade kvinnor i världen, varför tycker du det är viktigt att lyfta just kvinnorna i DR Kongo?
– Absolut varenda drabbad individ runt om i världen är viktig att lyfta och hjälpa, men vi kan inte vara överallt på en gång. Jag tror att det är viktigt att gå helhjärtat och långsiktigt in i några sammanhang och verkligen försöka vara med och göra skillnad. Kvinnorna i DR Kongo och de barn som drabbas rör mitt hjärta så enormt. Upplägget med PMU som otroligt professionell biståndsorganisation och Dr Denis Mukwege är en fantastisk kombination för att kunna förändra.

Fotnot: En längre intervju med Emma Israelsson finns i PMU-tidningen 1/2018. Läs den här