Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Dag Bohlin fick fly från Rwanda

Dag Bohlin fick fly från Rwanda

Dag Bohlin är säkerhetsansvarig för PMU:s personal när de är på utlandsuppdrag. I det arbetet har han nytta av sina egna erfarenheter av att behöva fly från Rwanda mitt under pågående folkmord.

I senaste numret av PMU-tidningen intervjuas han om hur det var att befinna sig i Rwanda när den politiska spänningen i landet övergick till massakrer, där militärer, gerillagrupper, ungdomsmiliser, poliser och civila deltog.
– Det var en ren slakt av människor som pågick, säger Dag.
Det är 25 år sedan, men för Dag, som befann sig i landet med fru och tre små barn är det fortfarande plågsamt att tala om.
Att ta sig ut ur Rwanda var inte lätt. Efter några dagars isolering på missionens område, var bilkonvoj ut ur landet ett alternativ, något som dock fick överges. Vägarna var för osäkra.
Till slut fick de möjlighet att lämna landet med ett Herkulesplan och kom via Nairobi i Kenya till Sverige, där de möttes av ett stort pressuppbåd.
När de var på väg att evakueras såg Dag för första gången hur folk dödades.
– Vi såg det på avstånd, säger han. I ett kvarter en bit bort stod de och högg ihjäl människor.
Bara några månader efter att folkmordet i Rwanda hade börjat hade 800 000 personer mördats.
I sitt arbete som säkerhetsansvarig Dag Bohlin ofta i tankarna till hur det var i Rwanda och även när han senare arbetade i DR Kongo.
– Det hjälper mig, säger han, och berättar att man på PMU jobbar med att skapa en riskmedvetenhet hos de anställda och att det inte är upp till dem att bestämma om de ska resa eller inte.
Han måste också veta vilka de ska möta, var de ska bo och hur de kan kommunicera under resan och alla har en säkerhetsapp installerad i telefonen, som gör att Dag kan följa deras rörelser.
Läs mer om Dag Bohlin och PMU:s arbete här