Asha gör kristna barnprogram

Asha gör kristna barnprogram

Asha arbetar idag med att planera och spela in kristna barnprogram i Tanzania. Det hade hon nog inte trott när hon som praktiserande muslim började läsa medie- och kommunikationskunskap på Habari Maalum College i Arusha

- Tiden på skolan förändrade allt, berättar Asha för IBRAs tidning Signalen.
-Här har jag pluggat och mött Jesus och nu blir jag kvar för att satsa på barn-TV.
Asha växte upp med sin mamma och blev tidigt en hängiven muslim. Men trots alla hennes religiösa aktiviteter brottades hon inuti med frågor kring om hon verkligen funnit sanningen, men sa inget till någon om det. När hon som 12-åring för första gången fick kristna kompisar förstod hon att det också fanns en annan väg.
När yrkesval blev aktuellt visste hon att det var media och kreativitet hon ville jobba med och hennes glädje var stor när hon kom in på Habari Maalum College, som är en kristen medieutbildning i norra Tanzania.
– Att komma hit och möta de kristna var överväldigande. Jag blev intresserad och frustrerad på en gång, berättar hon.
En ganska jobbig tid inleddes för Asha, som brottades med de frågor hon redan börjat ställa som barn. Hon sökte upp några samtalspartner, som hon kunde dryfta sina funderingar med, men kände sig ganska ensam i sin kamp och förstod inte hur hon skulle få kontakt med Jesus.
Ända tills hon följde med en klasskompis till en kristen ungdomskonferens. Där och då, när hon lyssnade till en kille, som berättade om sin dragkamp innan han gav sitt liv till Jesus, blev hon helt säker på att Jesus fanns.
-Min kompis såg att jag var berörd och frågade om jag ville prata.
Och det ville Asha,
-Jag var redo att ta emot både Jesus och vägledning från andra, berättar Asha. Vi bad tillsammans och jag var tjejen i slöja som grät av glädje för att jag äntligen hittat hem. Så många ensamma timmar med tankar och grubblande var över.
Asha säger att livet med Jesus har förändrat henne helt.
-Jag har fått så mycket hjälp av både Gud och människorna här på skolan. Nu vill jag dela det med andra.
Ett sätt för henne är att göra det är att arbeta med tv-programmen för barn.
-Jag tänker ofta på mig själv som sexåring när vi jobbar med våra manus. Genom programmen får vi ge vidare något viktigt till tjejer och killar samtidigt som vi skrattar och har riktigt kul i studion.

Fotnot: Barnprogrammen som Asha är med och jobbar fram sänds i Tanzanias största TV-kanal Star-TV och produceras av IBRA. Programmen heter Rafiki Gereji , vilket betyder Rafiki kompisverkstan på swahili.
En längre intervju med Asha finns i IBRAs tidning Signalen 1/2018