Pingst Pastor 13 januari Läs mer

Telefonerna gick heta i Tanzania

Kvällen den 29e juni hördes Habari Maalum (IBRA i Tanzania) för första gången från sin nya FM-station. Efter flera års planerande och enträget arbete gick signalen ut över nordliga Tanzania, i en omkrets av omkring 200 km från Arusha. Ungefär två miljoner människor bor i upptagningsområdet.

Responsen lät inte vänta på sig. Under den första månaden tog man emot cirka 9000 text-meddelanden förutom tusentals telefonsamtal. Man var inte beredd på anstormningen så många samtal och textmeddelanden hann aldrig bli registrerade, så det reella antalet är antagligen betydligt högre. Personalen berättar att telefonerna gick så heta att personalen var tvungen att bytas av eftersom telefonerna började brännas i handen.
God respons är inte ovanligt i IBRAs arbete, men så mycket och så intensivt är unikt med tanke på att det hittills bara har sänts musik och en stations- identifikation. Inom kort väntar man på det slutliga beskedet från regleringsmyndigheten att testperioden är över och man kan börja sända ordinarie program.
Reuben Ndaluka, en av Habari Maalums producenter, berättar att en person kom till stationen för att lämna sitt liv åt Gud efter att ha lyssnat på sångerna. Man bad med honom och sammanförde honom med pastorn i den församling som ligger närmast hans hem.
– Jag blir nästan skrämd över direktsänd radios makt, säger Reuben. En dag beslöt jag att bara välja sånger som handlar om Jesu seger och storhet. Jag blev själv så gripen av budskapet att jag grät. Plötsligt började telefonerna ringa och lyssnare berättade att de blivit berörda av budskapet. Den ena berättelsen efter den andra kom där man beskrev hur Gud rört vid dem när de lyssnat till musiken. Som team känner vi ett enormt ansvar att använda detta redskap på bästa sätt för att bygga Guds rike.