Anmälan till höstens Pingst Ledare är öppen

SVT visar film om Pingst Jönköpings och PMU:s projekt i Sydsudan

"Att röja en väg"

I veckans avsnitt av SVT:s Korrespondenterna skildras Pingst Jönköpings och PMU:s projekt med att hjälpa det svältande Nyangatomfolket i Sydsudan att röja en väg som ska göra det möjligt för mattransporter att komma fram.

FN:s mattransporter kan inte komma in i det otillgängliga området, där 70 000 människor drabbats av svält eftersom skördarna slagit fel tre år i rad.
Projektet är ett ”Food for Work”-program, där människorna i området själva deltar i arbetet med väggbygget i utbyte mot mat.
Vägen är viktig, inte bara för akut nödhjälp, utan också för att på sikt kunna få igång handel och ett utbyte med omvärlden som ska kunna lyfta deras levnadsnivå. Men just nu handlar det om att de ska klara livhanken.
PMU och Pingst Jönköping har arbetat i regionen en längre tid, tillsammans med den lokala partnern Sudan Pentecostal Church. Med Nyagatom-folket har svensk pingstmission haft relationer sedan 1970-talet, då från Etiopien-sidan, och det är ett långsiktigt engagemang som kommer att fortsätta under lång tid framöver.
Om nästa års regn kommer som de ska så kan det bli skörd i augusti, men fram tills dess har människorna i det här området ingenting alls att leva på, utöver de näringsfattiga växter som de äter.
Korrespondenterna med underrubriken Att röja en väg sänds i SVT2 tisdagen den 17/10 klockan 20.00. Den går också att se via SVT Play. Klicka här.

Fotnot: Om du vill stödja projektet klicka här för mer information.