Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

SVT-dokumentär om Kongos kvinnor

I dag sänder SVT 1 minidokumentären ”Musikhjälpen - Timbuktu i Kongo” som klippts ihop av de sex reportage som Jason Diakité (Timbuktu) gjorde från Kivu i DR Kongo inför Musikhjälpens TV-kvällar i december. Han besökte bland annat Panzisjukhuset i Bukavu.

Timbuktu har gjort en dramatisk resa till krigets offer i östra Kongo. När SVT och SR under sex dagar före jul sände Musikhjälpen nonstop till förmån för världens flyktingar berättade Timbuktu om de människor han mött i Kivu-provinsen.

Tillsammans med Radiohjälpen vill Timbuktu inte minst uppmärksamma våldet mot kvinnorna, men kvällens film om denna mångåriga tragedi i Kongo visar också hopp och glädje och människors förmåga att med rätt stöd återvända till livet. Bland annat besöker Timbuktu Panzisjukhuset.

I tidningen pmu.nu säger Timbuktu så här om mötet med Kongos kvinnor:
– Jag kommer att minnas dem resten av mitt liv. Den största grejen är nog att människorna är ett sådant inspirerande testamente till människans förmåga att överleva och att klara sig oavsett hur hemska omständigheter man än har gått igenom. Trots alla fattigdom och utsatthet engagerar man sig för sin nästa, säger Timbuktu.
Svensk Pingstmission har verkat DR Kongo sedan 1921 i samarbete med systerkyrkan Cepac. PMU InterLife har varit med och finansierat byggnationen av Panzisjukhuset. Pingstmissionen stöder sedan många år tillbaka arbetet med rehabiliteringen av våldtagna kvinnor vid sjukhuset, ett arbete som stöds av Sida och ECHO (EU).

Tusentals kvinnor, som våldtagits i stridigheterna i det oroliga landet har fått vård vid sjukhuset. Genom yrkesutbildning och mikrokrediter får många sedan möjlighet att skapa en ny framtid för sig och sina barn.
Programmet sänds i klockan 19.15-19.30.