Fastigheten Kaggeholms slott har sålts till Sisyfosgruppen. Skolan Kaggeholm kommer dock att stanna kvar i sina lokaler fram till och med sommaren 2019.

Fastigheten Kaggeholms slott har sålts till Sisyfosgruppen. Skolan Kaggeholm kommer dock att stanna kvar i sina lokaler fram till och med sommaren 2019.

Sisyfosgruppen köper Kaggeholm

Kaggeholms slott byter ägare. Pingströrelsen, som ägt fastigheten på Ekerö utanför Stockholm sedan 1942 och som driver Kaggeholms Folkhögskola, säljer nu området till Sisyfosgruppen.

- Kaggeholms slott har varit en central del för vår folkhögskoleverksamhet i många år, men vi har nu bestämt att tiden är inne att göra en förändring. Vi står inför ett intensivt arbete med att utveckla verksamheten och försäljningen är ett led i den processen. Vi lämnar med varm hand över till Sisyfosgruppen och hoppas och tror att fastigheten härmed hamnar i trygga händer, säger Reine Wasner, ordförande för Kaggeholms Folkhögskolas styrelse.
Skolverksamheten kommer dock att leva vidare och tanken är att sommaren 2019 flytta skolan till en ny plats i Stockholmsområdet.
– Vi finns kvar på Kaggeholm hela nästa läsår och sedan ska vi flytta till nya lokaler närmare staden, säger Clas Newman, rektor på skolan.
Kaggeholms slott, som i dag innefattar 29 hektar mark och 30-talet byggnader, har sitt namn från Gustav II Adolfs vapendragare Lars Kagg som 1647 köpte egendomen. Men historien går ända tillbaka till 1200-talet. Den nuvarande byggnadens utformning ritades av barockens store arkitekt Nicodemus Tessin d.y. som även står bakom utformningen av Kungliga slottet i Stockholm.
– Det är verkligen ett stycke fantastisk historia som vi nu blir en del av, säger Olle Larsson, ägare av Sisyfosgruppen. Vi har erfarenhet av liknande projekt sedan tidigare som vi tar med oss till Kaggeholm, inte minst omvandlingen av Wenngarn utanför Sigtuna. Men varje projekt är unikt och det gäller inte minst Kaggeholm som vi ser som en plats som även fortsättningsvis ska kommer att skapa ny historia, fortsätter Olle Larsson.
Sisyfosgruppens kommer under våren ta upp diskussionen med Ekerö Kommun, grannar och intressenter för att tillsammans skapa en ny plan för Kaggeholm.
– Det undgår ingen att det finns en osäkerhet inom fastighetsvärlden. Men vi har ett och annat gemensamt med Lewi Pethrus som köpte Kaggeholm mitt under brinnande världskrig och skapade områdets framtid. Vi har tro på framtiden, tro på projektet och tro på att historiska miljöer har massor att berätta för oss idag. Vi ser mycket fram emot arbetet med Kaggeholm, säger Olle Larsson.