Anmäl dig till Pingst Ledare 2020!
Maria Gustin Bergström har tillsammans med fem andra skrivit en rapport om Migrationsverkets hantering av afghanska konvertiter.
Foto: MIkael Bergström

Maria Gustin Bergström har tillsammans med fem andra skrivit en rapport om Migrationsverkets hantering av afghanska konvertiter. Foto: MIkael Bergström

Prisas för konvertitutredningen

Maria Gustin Bergström, som tog initiativ till Konvertitutredningen får människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award 2019.

– Vi är mycket glada över att kunna dela ut priset till Maria Gustin Bergström, som var initiativtagaren till Konvertitutredningen, en kartläggning och rapport som omfattar 619 afghanska medborgare som konverterat till kristendomen och sökt asyl i Sverige 2015–2018, säger Rebecca Ahlstrand, ledamot i Skandinaviska människorättskommittén i ett pressmeddelande.
Ruth Nordström, ordförande för Skandinaviska människorättskommittén, säger att .
Maria Gustin Bergström gjort en gedigen insats för att sammanställa och samordna hela utredningen.
Scandinavian Human Dignity Award presenteras årligen av Skandinaviska människorättskommittén och Skandinaviska människorättsjuristerna, till en person eller en organisation som har gjort en särskilt utmärkande insats för mänskliga rättigheter.
– Jag är mycket tacksam och rörd över priset och det inspirerar till fortsatt arbete, för frågan är långt ifrån löst. Kristna konvertiter utvisades senast i oktober 2019 till ett land där de riskerar livet, säger pristagaren Maria Gustin Bergström i pressmeddelandet.
– Jag vill dela priset med alla medförfattare och övriga inblandade i Konvertitutredningen och med organisationen #rättilltro, totalt över 90 personer, men också med alla konvertiter som inte blir bedömda som trovärdiga i sin kristna tro genom asylprocessen.
Priset delas ut i Uppsala fredagen den 29 november.

Fotnot: Maria Gustin Bergström är tjänstledig från sin pastorstjänst i Linköping och läser på Akademi för Ledarskap och Teologi.