Anmälan till Pingst Ledare har öppnat
FOTO: ANNELIE EDSMYR

FOTO: ANNELIE EDSMYR

PMU startar kampanjen "Efter IS"

– När vi kom in i byarna var det sönderbombat. Det var bara skal kvar av husen. När man såg tvätt hänga utanför förstod man att det bodde någon där, trots att det varken fanns fönster eller dörrar, berättar Johanna Litsgård Lebourne, kommunikations- och insamlingschef på PMU. Hon är nyss hemkommen från norra Irak där PMU gör en insats för människor som levt under IS.

Den humanitära krisen i Irak går nu in i en ny fas. Många av de områden som tidigare kontrollerats av IS är återtagna och fyra miljoner internflyktingar har flyttat tillbaka till sina byar. Två miljoner människor lever fortfarande på flykt inom landet. PMU har stöttat Tearfunds arbete bland utsatta människor i Irak sedan 2014.
Johanna Litsgård Lebourne, kommunikations- och insamlingschef på PMU har besökt Kirkuk, där människor har tvingats lämna sina hem på grund av IS. Hon besökte också byar dit människor börjat återvända för att bygga upp sina liv igen. Trots att IS hade fördrivits, gjorde de sig påminda överallt.
– De skrattade nästan när vi frågade vart IS tagit vägen, ”du kan stå bredvid en IS man utan att du vet om det”. IS kunde vara varsomhelst, men de hade satt på sig vanliga kläder. De levde i samhället igen.

Det blev tydligt hur strategiskt IS hade jobbat för att skapa skräckvälden runtom i byarna.
– När de intog en by stängde de av all tillförsel av vatten och el samtidigt som de svälte ut folket och hotade med att de hade minor placerade runt byn.
– En kvinna flydde med familjen från sin by mitt i natten, de hade tagit hennes man och torterat honom i några veckor. När de gick exploderade plötsligt en mina och deras äldsta son dog.

Trots att situationen många gånger kan kännas hopplös, och att hoten från IS lever kvar, så försöker människor bygga upp sina liv igen.
PMU startar nu kampanjen ”Efter IS” för att förbättra livet för dem som bor i internflyktingläger eller de som återvänt till sina hem igen.
Insatsen innebär att människor får basala förnödenheter; som pengar, vattenförsörjning, traumabearbetning och sjukvård.
– PMU:s insats gör stor skillnad. Bara det att du kan få rent vatten är avgörande, har du inte vatten kan du varken laga mat eller sköta din hygien, säger Johanna Litsgård Lebourne.

Fotnot: Johanna Litsgård Lebourne och Annelie Edsmyr på PMU kommer gärna på besök till församlingar och berättar mer om Kampanjen ”Efter IS” och vad PMU kan göra för att lindra nöden för människor som drabbats av IS.