PMU avslutar jordbruksprojekt i Nordkorea

Efter tretton år avslutar PMU det jordbruksprojekt man drivit i Nordkorea. ”Nu arbetar vi vidare med nya idéer om hur ett fortsatt samarbete kan se ut”, säger Lennart Nolvall, programhandläggare för humanitära insatser på PMU.

PMU inledde sitt samarbete med Nordkorea 1995 då landet genomgick en svår svältkatastrof. I mars 1999 övergick PMU till ett långsiktigt arbete med stöd till flera jordbrukskooperativ för att utveckla odlingen av grönsaker och potatis. I mars avslutas det senaste fyraårsprojektet som finansierats av Sida.
De senaste tre åren har Markel Sundeen varit PMU:s representant i landet:
Ä De koreaner som jag mött är mycket gästvänliga och stolta över sitt land och dess traditioner. De har ofta varit intresserade av hur vi har det i Sverige och andra delar av världen. Även om den officiella framtoningen ofta kan vara allvarlig så har man nära till en glad samvaro med skratt och skoj, berättar Markel Sundeen.
De senaste fyra åren har PMU arbetat med sex jordbrukskooperativ, som finns i låglandsområden med varma somrar. Här finns goda förutsättningar för bra potatisskörd på somrarna, vilket är mycket betydelsefullt för befolkningen i ett land där tillgången till livsmedel är otrygg.
Viktiga delar i projektet har under åren varit utbildningsinsatser, traktorinköp, utveckling av maskinverkstäder och stöd till potatisodling genom bland annat gödningsmedel och utsäde.
Det är nu en öppen fråga hur samarbetet med Nordkorea ska se ut i framtiden.
– Jag hoppas att PMU kommer att hitta nya vägar till ett samarbete i Nordkorea. För jag vet att vårt arbete har varit ett steg i rätt riktning för att öka tillgången till mat i landet, konstaterar Markel.