Öppet brev till katolske biskopen

Tre kvinnor från en aktivistgrupp avbröt häromkvällen en mässa i Katolska domkyrkan i Stockholm. Generalskreteraren för Sveriges Kristna Råd, Karin Wiborn, har med anledning av detta skrivit ett öppet brev till biskop Anders Arborelius där det bland annat står: ”Jag tycker det är bra att människor vill påverka och uttrycka sin vilja, men känner en oerhörd sorg när viljan tar sig kränkande uttryck."

I brevet inleder hon med att koppla till ett uttalande som Sveriges interreligiösa råd gjorde i förra veckan, där Karin Wiborn och Anders Arborelius, biskop Stockholms katolska stift, var två av undertecknarna. Uttalandet var ett stöd för religionsfrihet och mot kränkning av kyrkorum och av det heliga.
I torsdags kväll i förra veckan attackerades mässan i S:t Eriks domkyrka i centrala Stockholm av kvinnliga aktivister som tog av sig på överkroppen. Detta med viljan och syftet att påverka och förändra världen.
Karin Wiborn skriver: ”Gudstjänstbesökarna kände sig kränkta av att bli avbrutna mitt under mässan på detta sätt. Jag tycker det är bra att människor vill påverka och uttrycka sin vilja, men känner en oerhörd sorg när viljan tar sig kränkande uttryck och därmed stänger all möjlig väg för en positiv dialog och samtal. Ni har blivit felaktigt utsatta för en samhällskritik som inte hör hemma i er mässa. Dessutom upplever jag uttrycket som kränkande såväl för gudstjänstens helighet som för människokroppen.
Våra kyrkors öppna dörrar ska inte utnyttjas för övergrepp. När en protestaktion sker under församlingens mässa skapar det en stor sorg. Kyrkan är ett heligt rum där Gud är närvarande.
Många söker sig regelbundet till landets kyrkor för en stunds bön eller andhämtning. Därför gör det särskilt ont att se en kyrka vanhelgas och utnyttjas för andra syften.
Vi värnar kyrkans öppenhet. Vi tar med er församling i våra förböner.”
Brevet avslutas med fridshälsningar.