Nationell bönedag 22 november Läs mer

Omvändelse på bästa sändningstid

Sebastian Stakset, den lokala Pingstkyrkan och LP-verksamheten fick uppmärksamhet i gårdagskvällens Uppdrag granskning med rubriken Psykrevolten. Programmet var en uppföljning på ett tidigare program om Sanne, som hamnat mellan stolarna i psykvården. Nu är hon på ett behandlingshem, har regelbunden kontakt med Sebastian Stakset och Maria från den lokala pingstförsamlingen och har börjat hitta en egen tro.

Programmet om Sanne, som sändes i höstas, väckte stor uppmärksamhet. Hon led av ätstörningar och andra psykiska problem, missbrukade droger, blev hemlös, utsatt för övergrepp och hamnade ständigt mellan olika instanser inom psyk- och missbruksvården.
Nu, ett halvår senare, hade programmet följt upp vad som hänt.
Bland annat kunde man berätta att Sanne nu finns på ett behandlingshem, att Sebastian Stakset rörts av hennes historia och fått kontakt med henne och att de nu regelbundet hörs på telefon. Han vill förmedla att det finns hopp, för alla, och det utifrån sin egen berättelse. I programmet sa han bland annat så här:

-Jag vittnade om mitt eget liv, liksom. Att jag själv satt fast med droger, psykisk ohälsa, självmordstankar och att jag hatade mig själv. Men att jag idag är en fri man på grund av Jesus.

Tittarna fick också vara med en stund på en LP-kontakt i Botkyrka söder om Stockholm och bland annat ta del av Linns berättelse om förändrat liv.

Sebastian Stakset och Sanne hörs regelbundet på telefon och han har också satt Sanne i kontakt med Maria från en pingstförsamling i närheten av behandlingshemmet. TV-reportrarna var också med vid möten mellan dem, där de i lugn och ro fikade, läste bibeln och bad.

Sannes mamma uttrycker i programmet glädje över att dottern håller på att få tillbaka sitt liv. Det är svårt att tro att det är samma Sanne som i det första programmet.

Men, Uppdrag gransknings program, innehåller förstås inte bara solskensberättelser. De följer även en annan ung kvinna, som precis som Sanne hamnat mellan stolarna i psykvården.

Har du inte redan sett programmet, kan du göra det här: