Natthärbärge öppnas i Umeå

Pingstkyrkan och Svenska kyrkan i Umeå ska i samarbete med kommunen öppna ett akut natthärbärge för utsatta EU-medborgare. Dessutom ska en mötesplats hålla öppet dagtid för att ge den utsatta gruppen möjlighet att duscha, tvätta kläder och få hjälp.

Pingstkyrkan kommer ansvara för natthärbärget och planen är att öppna den första december i år. Totalt kommer det finnas åtta platser som enbart kommer bara öppna för vuxna individer. Och även om antalet EU-migranter som befinner sig i Umeå är betydligt färre i år än tidigare kommer inte alla att få plats.
–Beroende på hur behoven ser ut kan det vara så att man får sova ett par nätter för att sedan lämna platsen åt någon annan, för det här ska ju inte vara något permanent boende som tidigare år, säger Roland Laestander, samordnare på Pingskyrkan till sajten sverige.nu.
Svenska kyrkan ska ansvara för den nya mötesplatsen och verksamheten har redan har smugit igång och håller öppet ett par förmiddagar i veckan.
– Från och med november är förhoppningen är att vi ska kunna hålla öppet fyra dagar och en kväll i veckan, men vi kommer också att anpassar öppethållandet efter målgruppens behov, säger Glas.