Näthackare styrde om kristen Facebookgrupp till Muslimska brödraskapet

En av IBRA:s största Facebook-sidor med över 200 000 medlemmar har hackats i Egypten. Trafiken styrdes därefter om till Muslimska brödraskapets internetsidor. - När vi protesterade hos Facebook svarade de med att radera hela sidan, berättar IBRA:s produktionsansvarige Oskar Lindén.

Omkring 200 000 kontakter, som byggts upp under tre år års tid, raserades på ett ögonblick i onsdags kväll, konstaterar Oskar Lindén.
Sociala medier är idag en av de viktigaste ingredienserna när IBRA bygger kontaktnät med sin publik. I Mellanöstern och Nordafrika finns flera stora Facebook-grupper med hundratusentals medlemmar.
– Många lyssnar på våra program via Facebook, säger Oskar Lindén. Den vägen får vi också väldigt många direktkontakter med folk i de olika länderna.
Radioproduktionen i Egypten har gradvis byggts ut de senaste tre åren genom projektet ”Radio Sama”.
– Det är en medveten strategi att producera programmen så nära lyssnarna som möjligt. Efter revolutionen i Egypten kan vi arbeta mer öppet med den här sortens produktion.
Genom Internetradio ökar lyssnandet starkt.
– Folk når oss inte bara genom vanliga web-sidor utan mer och mer genom länkar på Facebook, säger Oskar Lindén.
– Därför har vi satsat ganska stora resurser för att bygga upp en Facebookgrupp som för några dagar sedan hade över 200 000 följare. Men nu får vi börja från noll igen eftersom hela gruppen är raderad.
En hackare i Egypten tog sig in i administratörsposition på Radio Samas Facebookgrupp i måndags kväll. Trafiken styrdes sedan om till det Muslimska brödraskapet. Samtidigt lades direkt stötande material in på sidan, som står i direkt motsats till de budskap som de ursprungliga upphovsmännen står för.
– Vi kunde inte återta kontrollen utan begärde av Facebook att de skulle lämna tillbaka sidan till oss. Men de följde sin traditionella policy och raderade hela sidan.
För IBRA, som stöttar utföraren Radio Sama i Egypten, innebär detta både stora kostnader och ett mödosamt återuppbyggnadsarbete.
– Det som har hänt är tråkigt, men det visar samtidigt att vårt arbete är betydelsefullt och angeläget, säger Oskar Lindén på IBRA.