Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Mission Paupa - ny dokumentär film av Bengt Jägerskog

Mission Papua är en ny dokumentärfilm avTV-fotografen Bengt Jägerskog som handlar om missionärsparet Sven och Marianne Göransson och deras liv på Papua Nya Guinea. I dag på eftermiddagen visades den för första gången för deltagarna på Världpingstkonferensen. I kväll visas den också på Bio Rio i Stockholm klockan 21.00.

Så sent som 1933 upptäcktes ett bortglömt stenåldersfolk som ingen kände till på en högplatå på Papua Nya Guinea. Närmast nakna med stenyxor, pil och båge levde de isolerade från omvärlden.
Tjugo år senare på tidigt 50-tal får Sven Göransson som ung en kallelse att bli missionär. Kallelsen tar honom till Papua. Parallellt utvandrar Marianne med sin familj från den lilla norrländska byn Högbränna till Australien. Även de har fått en kallelse med Papua Nya Guinea som mål. Sven och Mariannes vägar korsas.

Filmen följer deras livsöde och deras spännande liv på Papua. Ett land där allt verkar idylliskt på ytan med paradisfåglar, dramatiska bergskedjor och brusande vatten i en förtrollande natur. Men där även de sista kannibalerna, stamstrider och månggifte levt kvar länge, ett land som genomgått en dramatisk förändring från stenålder till modern civilisation men inte utan födslovåndor för den unga nationen.

I filmen får vi följa med Sven och Marianne tillbaka till den magiska ön där de blev kvar i nära tjugo år. Berättelsen är ett gott exempel på där kristendomen lyft ett samhälle, där evangeliet haft positiv inverkan, där stamstrider bytts till fred. Att vara missionär är ett exempel på ett alternativt liv, en utmaning på många plan från det allra svåraste till det mest meningsfulla. Det här är ingen ”såpa” utan en klassisk dokumentär berättelse där allt är verklighet.

Bengt Jägerskog, som tillhör pingstförsamlingen i Södertälje, har tidgiare gjort dokumentärfilmerna Älgjakt (1998), Hugo och Rosa (2002) och Ett Stycke Sverige (2007). För Hugo och Rosa har han belönats med flera priser, bland annat Prix Europa 2003.