Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Mission Papua sänds i Sveriges television

I kväll sänds dokumentärfilmen Mission Papua av tv-fotografen Bengt Jägerskog i Sveriges television. Filmen, som sänds i TV2 klockan 18.00 handlar om missionärsparet Sven och Marianne Göransson och deras liv på Papua Nya Guinea.

Dokumentärfilmen var klar lagom till förra årets Världspingstkonferens i Stockholm och visades där under en av eftermiddagarna.
Så sent som 1933 upptäcktes ett bortglömt stenåldersfolk som ingen kände till på en högplatå på Papua Nya Guinea. De levde helt isolerade från omvärlden. Tjugo år senare fick Sven Göransson som ung en kallelse att bli missionär. Kallelsen tog honom till Papua. Parallellt utvandrade Marianne med sin familj från den lilla norrländska byn Högbränna till Australien. Även de hade fått en kallelse med Papua Nya Guinea som mål. Sven och Mariannes vägar korsades.
Filmen följer deras livsöde och deras spännande liv på Papua. Ett land där allt verkar idylliskt på ytan med paradisfåglar, dramatiska bergskedjor och brusande vatten i en förtrollande natur. Men där även de sista kannibalerna, stamstrider och månggifte levt kvar länge, ett land som genomgått en dramatisk förändring från stenålder till modern civilisation, men inte utan födslovåndor för den unga nationen.
I filmen får vi följa med Sven och Marianne tillbaka till den magiska ön där de blev kvar i nära 20 år. Berättelsen är ett gott exempel på där kristendomen lyft ett samhälle, där evangeliet haft positiv inverkan, där stamstrider bytts till fred.
Att vara missionär är ett exempel på ett alternativt liv, en utmaning på många plan från det allra svåraste till det mest meningsfulla. Det här är ingen ”såpa” utan en klassisk dokumentär berättelse där allt är verklighet.
Bengt Jägerskog, som tillhör pingstförsamlingen i Södertälje, har tidigare gjort dokumentärfilmerna Älgjakt (1998), Hugo och Rosa (2002) och Ett Stycke Sverige (2007). För Hugo och Rosa har han belönats med flera priser, bland annat Prix Europa 2003.