Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Korsvandring genom Södertälje

I dag klockan 14:30 startar en ekumenisk korsvandring utanför Katolska kyrkan i Södertälje. Den kommer sen att gå genom stadens centrum till Marenplan. Under vandringen gestaltas de 14 klassiska stationerna på Jesu korsväg i Jerusalem.

”Traditionen att tillsammans med andra reflektera över Jesu väg till korset är utbredd över hela jorden. Det är naturligt att just i Södertälje, där människor från olika kulturer möts och delar vardag, gemensamt reflektera över något som går utöver all tradition.” Det skriver Sten-Gunnar Hedin, pingstpastor i Södertälje, tillsammans med bland andra Björn Göransson, kyrkoherde i Katolska kyrkan, Jan Novosel, kyrkoherde i Svenska kyrkan och Dioscoros Benjamis Atas, biskop i Syrisk-ortodoxa kyrkan, i Länstidningen i Södertälje.
”Den kristna tro som kyrkorna i Södertälje delar lär att Jesus är människa men också Gud. Även om vandringen under långfredagen stannar vid korset pekar detta framåt, mot uppståndelsen. Hoppet finns som en grundton under vandringen. Vi tror att en uppslutning kring det vi alla delar, att vara människa, visar den grund som ger möjlighet att skapa miljöer och livsrum som är mänskliga för alla”, fortsätter de.
Liknande korsvandringar kommer också att arrangeras på många andra håll i Sverige, bland annat i Stockholm, Västerås, Linköping, Älvsbyn, Göteborg, Visby och Härnösand.
I år firar de österländska och västerländska kyrkorna påsk samtidigt, vilket inte händer så ofta.

I Södertälje förväntas tusentals personer delta i vandringen genom staden.
– Vi ser det som ett tillfälle att manifestera det som kyrkan står för, det blir en uppmuntran för oss och ett tecken för andra, säger Sten-Gunnar Hedin till Dagen.