Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Konserter för DR Kongo

Johannes Widlund med band ger sig återigen ut på turné för DR Kongo. Målet är att samla in 150 000 kronor till arbetet som PMU bedriver vid Panzisjukhuset för kvinnor som drabbats av sexuellt våld.

På sina konserter för DR Kongo har Johannes Widlund och hans band tidigare samlat in 200 000 kronor.
– Jag har brunnit för Kongo ända sedan jag hörde talas om hur svårt många människor har det där. Numera pluggar jag fred och utveckling vid Uppsala universitet och eftersom jag som student har mer tid att engagera mig, så väljer jag att satsa igen.
– Jag vill ju göra allt jag kan av beundran och medkänsla för drabbade kvinnor i Kongo, för att skapa hopp. De bär på så mycket styrka, medmänsklighet och driv trots sin svåra situation. Jag inser både allt de klarar som jag aldrig skulle ha kunnat, och hur de lider. Själv lever jag i ett samhälle där det finns en massa rikedom som jag kan vara med och slussa dit.
Denna gång består bandet av ett större gäng än tidigare. En veteran som varit med från första början är Linnéa Smedman, sångerska. Övriga medlemmar är Elias Lind, sång, Johan Sundström, bas, Erik Roos, gitarr, Tobias Edström, trummor och Gustav Dalemo på saxofon.
– De är alla extremt duktiga musiker och jag är väldigt ödmjuk inför att spela tillsammans med dem. Det var också oerhört lätt att värva dem, alla är taggade inför uppgiften. Vi gör detta helt ideellt så att varenda krona går till Panzi. Och kyrkorna där konserterna hålls står för våra resekostnader, berättar Johannes.
Låtarna de spelar spänner mellan svängigt och finstämt, välkänt och egenskrivet på svenska och engelska. Tanken är att det ska finnas något för alla smakriktningar.
När Johannes Widlund tidigare arbetade på PMU, arrangerade han en företagarträff där Denis Mukwege medverkade. I somras träffades de för andra gången, på den årliga konferensen Nyhemsveckan.
– Det är ju så stort som det kan bli att möta Dr Mukwege. Det finns ingen annan person som jag inspireras och imponeras mer av. Jag fick trycka hans hand och påminna om att vi försöker hjälpa så mycket vi kan.
Det budskap som Johannes vill skicka med till DR Kongos befolkning och till kvinnor som drabbats av sexuellt våld, är att de inte står ensamma.
– Jag vill att de ska veta att de har bröder och systrar som kämpar med dem i andra delar av världen. Vi samlar inte bara in pengar utan är också en hejarklack för dessa fantastiskt starka kvinnor.

Turnéplan:
26 september, Korskyrkan Uppsala, kl 18.30
27 september, Botkyrka pingstförsamling, kl 18.00
10 oktober, Pingstförsamlingen Lidköping, kl 18.30
11 oktober, Pingstförsamlingen Örebro, kl 18.00