Anmäl dig till Pingst Ledare 2020!

Informationskampanj om ebola stöds av PMU

För att förhindra att fler människor i Liberia smittas av ebola stöder PMU nu en informationskampanj som framför allt riktar sig till människorna i de mest drabbade områdena i norr.

Insatsen sker i anslutning till skolor och kyrkor i Lofa County. Kampanjen tar upp grundläggande fakta om Ebola och hur man kan skydda sig och minska risken för spridning.
Ä Norra Liberia, som är ett av svensk pingstmissions traditionella arbetsområden, och ett område där PMU under lång tid stött sjuk- och hälsovårdsinsatser, tillhör ett av de värst drabbade områdena. Behoven av insatser är nu så stora att Liberia själva inte klarar av situationen, säger Lennart Nolvall, programhandläggare, humanitära insatser, PMU.
PMU Liberia befinner sig mitt i kaoset och vittnar om att människor dagligen mister livet i epidemin.
Ä PMU Liberia är en lokal humanitär organisation inom samfundet Free Pentecostal Mission som har många församlingar i norra Liberia och som dessutom driver flera skolor, hälsokliniker och ett sjukhus. De har alltså ett brett nätverk i området för att nå ut med en kampanj och förebygga ytterligare smittspridning. Information och kunskap är mycket viktigt eftersom det finns direkt felaktiga uppfattningar och tro om Ebola. Rykten sprids bland annat om att man kan bli frisk om man äter viss mat, säger Lennart Nolvall på PMU.
Ebolasmittan sprids genom infekterade kroppsvätskor och kan leda till döden inom några dagar. Hittills har omkring 300 människor dött av Ebola i Liberia och 500 insjuknat. Fler smittade upptäcks hela tiden. Liberias president har utlyst undantagstillstånd för alla utom hälsopersonal som bekämpar sjukdomen och landets gränser har stängts.