Ibraprofil blir årets hedersevangelist

Fred Nyman, som i många år arbetat för Ibra, och under åren 1988 till 1992 var internationell chef för Ibra Radio, har i dag fått utmärkelsen Årets Hedersevangelist av Evangelistfonden.

Fred Nyman är född i Tenala i Finland och började predika redan som 16-åring. Först arbetade han som evangelist och pastor i flera församlingar i Finland. 1963 reste han till Tanzania tillsammans med sin familj och arbetade främst med mediamission. Drygt tio år senare startade han tillsammans med sin fru Gunnel radiostationen RHM, som nu är Ibras station i Afrika. Stationen har sedan starten 1974 ständigt utvecklats och sänder i dag på ett 50-tal språk i Afrika.
Fred Nyman har också grundat messmediacentret i Arusha, där radio- och tv-producenter utbildas. Centret är i dag anslutet till internationella pingströrelsen via FPCT. Under Fred Nymans tid som internationell chef för Ibra började man med sändningar via sovjetiska radiostationer.
I dag bor Fred och Gunnel Nyman i Tibro och han är för närvarande verksam som vakansföreståndare i Gnosjö.
Priset kommer att delas ut av Roger Larsson, som startat Evangelistfonden, vid fondens festhögtid den 19 mars i Frälsningsarméns lokaler i Uppsala.
Förutom Fred Nyman prisas också Jenny Fredén, verksam inom Svenska Missionskyrkan, som årets evangelist, och Pannkakskyrkan (ekumeniskt evangelisationsarbete) som årets organisation. Konstnären Eva Spångberg får också utnämningen hedersevangelist .
Evangelistfonden utser även årets evangelist i Norge. Den utmärkelsen går till Elisabeth Hönsvall Holm, som är styrelsemedlem och anställd av norska pingströrelsen ungdomsorganisation för att utveckla deras arbete i Nordnorge och deltidsanställd i pingstförsamlingen i Alta.