Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Hoppfulla kvinnoröster från Kongo

För elva år sedan skrev journalisten Birger Thureson en bok om de våldtagna kvinnorna i DR Kongo. Nu har han varit tillbaka och kommer med en ny bok om hopp och vägen vidare.

Att historierna från Kongo är brutala vet allt fler även utanför landets gränser. Men det slutar inte där.
Elva år efter boken De glömda kvinnornas röst har journalisten Birger Thureson rest tillbaka för att höra vad som har hänt. Tack vare stöd och hjälp, inte minst från Panzisjukhuset och dess chefsläkare Denis Mukwege som tog emot Nobels Fredspris 2018, kan kvinnorna berätta om att livet har gått vidare – och blivit bättre.
Nu kommer därför uppföljaren De reste sig och gick vidare – hoppets röster från krisernas Kongo (Libris).
I den här boken berättar kvinnor om vad de har utsatts för, men också om hur de har det i dag. Det är en bok som andas hopp. Birger Thureson skriver också om den svenska pingstmissionens historia i Kongo och ger en bakgrund till läget i landet.
– När jag ser en kvinna resa sig efter att ha blivit utsatt för brutalt sexuellt våld, då får jag kraft att arbeta vidare. Då känner jag att resultatet är värt mödan, säger Denis Mukwege som också intervjuas i boken.
– Det går att göra något åt våldet. Det är därför jag har skrivit den här boken, säger Birger Thureson.
I samband med boksläppet bjuder PMU idag den 9 juni in till en digital bokrelease via Facebook, där Birger Thureson berättar om resan till Kongo och sitt arbete med boken.
Studieförbundet Bilda har även producerat ett material för digitala studiecirklar som kommer att finnas tillgängligt före midsommar. Materialet läggs ut via Bildas hemsida.
Boken kan beställas via Pingsts webshop. Överskottet av försäljningen går till Panzisjukhusets projekt för kvinnor som överlevt sexuellt våld, SSV. Den som blir månadsgivare till PMU får just nu boken som premie.